Заведения Новини

Браншът: 9% ДДС временно за заведенията, но с постоянни административни тежести - оферта от Дявола

   
Браншът: 9% ДДС временно за заведенията, но с постоянни административни тежести - оферта от Дявола

Първо едно уточнение - с Асен Василевне сме имали среща. Той се е срещал с различни собственици на заведения, не и с бранша. Получихме писмо за среща, но предвид предизборна кампания, отказахме и помолихме да е след изборите. Няма диалог - така се действа през цялото време. Това заяви пред БНР Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията. 

Патентният данък е хубаво решение, но липсват детайли, смята Павлин Петров. Според него остава неясна сумата от 100 000 лева оборот, зададена от министъра на финансите. Не е изготвен стандарт за прилагането на патентен данък. Идеята е хубава, но трябва да се направят разчети през работна група и тогава да се предложи, подчерта представителят на браншовата организация.

"ПОС терминали не може да има в заведение в малко населено място, там където има проблем с инфраструктурата, интернета или изобщо няма банкомат, коментира той предложенията на финансовото министерство."

"9% ДДС за заведенията остава, ако се въведат ПОС терминал и заплати по банков път - оферта от "Дявола". Асен Василев заяви, че ДДС-то ще остане като временна мярка, но на нас ни се налагат постоянно нови ограничения. Това е допълнителна административна тежест за бизнеса. Готови сме на диалог, но с разумни предложения." От 27 в 24 държави от ЕС ДДС-то е ниско - за да може Европа да привлича туристи, завърши Павлин Петров.