Новини Събития

Светът се сдоби с нов остров. Къде се намира той?

   
Светът се сдоби с нов остров. Къде се намира той?

Най-новият остров на планетата се издигна от морето край бреговете на японския Иво Джима в Тихия океан. От Японската метеорологична агенция (JMA) посочват пред CNN, че е образуван от подводно вулканично изригване. Издигането му от океана е документирано в снимки, направени от Морските сили за самоотбрана на страната на 1 ноември. Изображенията показват малко изригване, изпращащо тъмен облак от пепел над малкия остров, който сега е част от веригата Огасавара.

JMA регистрира вулканична активност в района от миналата година, но Институтът за изследване на земетресенията към Токийския университет потвърждава, че образуващото острова изригване се е случило на 30 октомври.

Сецуя Накада, почетен професор по вулканология в Токийския университет, казва пред Japan Times, че магмата се е натрупвала под водата известно време, преди най-накрая да излезе на повърхността. Островът се намира на около 1200 километра южно от континентална Япония и на километър от Иво Джима - свидетел на някои от най-ожесточените битки през Втората световна война в Тихия океан.

Американските морски пехотинци се изправят срещу десетки хиляди японски войници от гарнизона там в битка, която взема повече от 7 000 жертви американци и 22 000 японци.