Анализи Заведения Новини

Любомир Дацов: Данък бакшиш е много труден за реализация

   
Любомир Дацов: Данък бакшиш е много труден за реализация

Пакетът от мерки за данъчни промени, предложен за обсъждане, пораждат повече задължения за гражданите и бизнеса, отколкото средства в бюджета. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ финансистът Любомир Дацов.

Той разкритикува това, че ДДС-то за ресторантьорския бранш няма да се върне на 20%, а ще остане 9%.

От друга страна сред предложенията виждаме данък „бакшиш“, но това е несъществен въпрос. Големият проблем е, че данъчните промени са политика - те са философия за това как си представяш, че функционира една система и какви лостове използваш, за да постигнеш една или друга цел. Не се играе толкова със ставки, които са микрополитика, колкото със структурата на самите данъци. Ние играем със структурата на данъците не виждаме, защото нещата изглеждат като един голям миш-маш.

Всичко, което в последните 20 години в Министерство на финансите е изглеждало нерационално, предизвикващо смях, изглежда че сега все едно ръководството на ведомството е изготвило един списък с тези неща и се опитват да ги реализират, каза още Любомир Дацов.

Сам по себе си този данък „бакшиш“ е много труден за реализация, освен това е микростъпка, коментира той.

С недоверие към предложението за данък „бакшиш“ гледат и част от ресторантьорите. Според Димитър Манолов от Българска асоциация на заведенията - Велико Търново понятието „бакшиш“ не съществува в нито един закон. Той запита как този термин може да се определи законово като плащане, както и кой може да определи каква сума ще бъде такъв данък. Това е изключително плащане за услугата, която получава даден клиент и тя се определя от този клиент, каза още Манолов. Това не е заложено като такса или някаква постоянна стойност и няма как ние да принудим хората от обслужващия персонал да ни обявяват какви бакшиши получават, категоричен беше ресторантьорът.