Новини Транспорт

Остров Родос впечатли туристите от круиза Три континента

   
Остров Родос впечатли туристите от круиза Три континента

Круизният кораб Celestyal Journey спря на петия ден на остров Родос, Гърция. Той впечатли туристите по програмата "Три континента" на компанията Celestyal Cruises, която се предлага в България от туроператорите. Родос е един от най-историческите острови в южната ни съседка. Освен това е най-големият остров от архипелага Додеканезите, най-известен с Родоския колос. Колосът, който e едно от седемте чудеса на Стария свят, e трагично изгубен по време на земетресение през 226 г. пр.н.е.

Крепостта в стария град на Родос


Родос е идеална лятна дестинация заради многото си красиви плажове. Въпреки това има много неща за правене и през зимата. Средновековни градове, археологически обекти и музеи се съчетават добре с местната красива природа на острова. За тези, които се интересуват от история, средновековният стар град на Родос е обявен за обект на световното наследство от ЮНЕСКО.

Дворецът Grand Master of the Knights е известен още като Кастело и е построен от френски рицари. Той датира от 14 век и заедно със своите кули и арки е един от малкото примери за готическа архитектура в Гърция.

Дворецът в стария град на Родос

Според скорошни изследвания древният храм на бога на слънцето Хелиос е бил на точното място, където дворецът съществува днес. Най-вероятно това е било и мястото, където в древността е стоял Родоският колос.

Първоначално дворецът е построен в края на 7 век като византийска цитадела. След като рицарите хоспиталиери окупирали Родос и други гръцки острови, включително Калимнос и Кастелоризо през 1309 г., те превърнали крепостта в свой административен център и дворец на техния велик водач.

Гледка към Линдос и Акропола

Светилища, храмове и обществени сгради някога са били построени на върха на Акропола на Линдос с неговия великолепен храм на Атина. Руините на върха на Акропола са красиви примери за древногръцка архитектура.

Морето е оформило залив под формата на сърце

В подножието е красивото село Линдос. В голям залив с лице към рибарското селище Чараки, селото и неговите блестящо бели сгради образуват удивителен контраст със средновековния дворец на върха на хълма зад него.

Александър Върбанов, Родос