Транспорт

Ефес привлича българите от круиза Три континента

   

Библиотеката в Ефес е сред най-предпочитаните за снимки
  Мирослав Иванов

Древният град Ефес в Турция привлича българите от круиза "Три континента". Той се намира до курорта Кушадасъ, където спира корабът Celestyal Journey на компанията Celestyal Cruises, която се предлага в България от туроператорите. 

Ефес е древеногръцки град, чиито руини се намират в пределите на днешна Турция – в близост до град Селчук, в провинцията Измир.

Мястото е световноизвестна историческа забележителност и привлича туристи от цял свят. Ефес крие в себе си най-голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието, като освен това размерите му са внушителни.

В него може да разгледате храма на Артемида (едно от седемте чудеса на древния свят), одеона - представляващ малък театър с покрив от 150 г. сл. н. е., базиликата и гробницата на Св. Йоан, в която се смята е написал евангeлието си, библиотеката на Целз – от 125 г. сл. н. е. и храмовете на Адриан и император Дометиан от 2-и век.

Една от най-интересните забележителности е театърът, който е побирал до 24 000 човека и се смята за най-големия театър в древността. Освен него ще видите и фонтана и гробницата на Полио (архитект, конструирал аквадукта Марнас), двете агори (места за събрания). В древността в едната са се разрешавали въпроси, свързани с търговията, а в другата – такива, свързани с държавата. Уличните алеи от мрамор са добре запазени, като от двете им страни е имало магазини и къщи. 

В Ефес ще видите древна баня, тоалетни и останки от канализация и водоснабдяване по онова време. Заслужава си да се посети и види!

След това разгледайте курортния град Кушадасъ, разположен на брега на Егейско море. Буквално преведено, името на града означава "Птичи остров". Предполага се, че името му идва от малкия скалист остров с формата на птича глава, който е близо до пристанището.

Старите къщи по крайбрежието, някои от които превърнати в приятни кафенета и магазини, създават неповторима атмосфера.

Александър Върбанов, Турция