Новини Събития

България привлича румънските туристи с приключения и винен туризъм

   
България привлича румънските туристи с приключения и винен туризъм

България представи своя туризъм на есенния туристически панаир в Букурещ. Събитието се проведе в най-големия изложбен център в румънската столица РОМЕКСПО, а щандът на страната ни е един от най-големите в сектора на международните участия.

"Тази година за първи път участваме като изложител в Букурещ. Представяме специфично винени пътувания в района около Видин. Част от нашия нов бранд. Всички, които се спират, казват, че много харесват България и с радост си взимат от картата, която имаме на щанда за винарните в Дунавската равнина. Питат, имат интерес", споделя за БТА Цветелина Цанкова - собственик на туроператорска фирма, която се специализира в културни пътувания в България за чужденци.

Щандът на страната бе с площ 105 кв. м. На него бе представен и нов петзвезден хотел, който се намира в непосредствена близост до Казанлък.

"Посещават ни предимно българи, макар че покрай празника на розата в района идват чужденци от цял свят. Имаме шест басейна с лечебна минерална вода и при нас идват много хора, за да лекуват пост-травматични състояния и хронични заболявания", обяснява представителят на хотела.

"Ние сме туроператорска фирма. Представяме България с възможностите, които предлага, както за лятото, така и за зимата. Наблягаме на адвенчър туризма. Насочени сме предимно към корпоративни клиенти. Много млади хора преоткриват България. Искат да излязат от рутината на деня, на работния процес", разказва за БТА Георги Костов. Фирмата е базирана във Врана, но оперира във всички градове и общини на България.

Със свой щанд на панаира в РОМЕКСПО е и Буковина - част от румънската историческа област Молдова.

"В изложението участваме от 2001. Щандът ни е символично разделен на четири зони: Ватра Дорней с нейния национален парк, в който туристите могат да правят преходи и да карат колело; Сучава, която преди 200 г. е била столица на Молдова и е известна със своята история; Къмпулунг Модловенеск и Пиетреле Доамней - зона, пълна с легенди, включително за съкровище, заровено още през 15 век, което още никой не е открил. Зона Гура Хуморулуй - зона с традиции, където има занаяти и автентични сувенири", обяснява Клаудиу Бръдъцян - координатор на туристическото бюро на окръжен съвет Сучава. По думите му, въпреки че Буковина се нарежда в топ три на туристическите дестинации в Румъния, пандемията и войната в Украйна са намалили броя на туристите. Най-много идват немци, следвани от французи, испанци, италианци и поляци.

"Буковина е известна с изографисаните отвън манастири, които са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и са описани като част от "великите паметници на света". Наричат ни и "страната на сметаната", всичко се прави със сметана и с масло", разказва Клаудиу Бръдъцян.

С характерни занаяти се представят на своя щанд и от Марамуреш. Стана Нуца от Сапънца тъче на стан. "Цял живот правя това", обяснява тя пред любопитните погледи на посетителите. В съседство мъж демонстрира грънчарство. "За първи път влязох в грънчарско ателие на 6 години. Тогава изработих и първия си глинен съд. Никак не ми е трудно, защото го правя със страст. При младите хора всичко е с един клик на мишката, аз работя с ръцете и със сърцето си", споделя румънецът пред кореспондента на БТА Мартина Ганчева.

Жива музика от всички краища на Румъния е запазената марка на туристическото изложение в Букурещ. Отстъпки от 30 процента очакват посетителите за зимни ски ваканции в Румъния, България, Австрия, Швейцария или Италия. Тези, които искат да планират и резервират лятната си ваканция по крайбрежието в България, могат да го направят отсега на панаира с до 50 на сто отстъпка. Отстъпки от 30 процента пък има за екзотични дестинации като Тайланд, Бали, Занзибар, Малдиви, Мавриций, Кения, Дубай, Маями, Канкун и Бахамите. Не липсват и изненади за сетивата и за децата - ръчно направен тайландски сладолед, кът с елхи, елени и елфи.