Анализи Новини

Медицинският туризъм прави Турция втората най-популярна дестинация в Европа?

   
Медицинският туризъм прави Турция втората най-популярна дестинация в Европа?

Турция е на път да изпревари Франция като втората най-популярна европейска дестинация за почивка след Испания – отчасти поради процъфтяващата индустрия за медицински туризъм. Страната, която обхваща територии от Европа и Азия, отбелязва забележителен ръст на посетителите от 70 процента, в сравнение с преди пандемията, а през 2022 г. до нея са пътували 44.6 милиона туристи. Този брой се очаква да достигне 50 милиона посетители през 2023 г., според данни на туристическите организации WTM и Tourism Economics, цитирани от Daily Mail.

Турция отдавна е популярна със своите зашеметяващи плажове, но медицинският туризъм се смята за „малка, но значима“ причина за неотдавнашния ръст на броя на посетителите. През 2022 г. страната е посрещнала 1.2 милиона медицински туристи, а 746 290 вече са се стекли там през първата половина на 2023 г.

Трансплантацията на коса и козметичната стоматология са начело в списъка с лечения, следвани от лазерна корекция на очите и хирургично отслабване. Според Турската стоматологична асоциация, всяка година до 250 000 чуждестранни пациенти пристигат в страната за козметична стоматология. Истанбул, който е посетен от повече от 1.7 милиона души само през август, е особено популярна дестинация за мъжете, търсещи трансплантация на коса.