Новини Турагенции

Салала е най-новото предложение за почивка на българите

   
Салала е най-новото предложение за почивка на българите

Салала в Оман е най-новото предложение за почивка на българите през зимните месеци. Туроператорите „Луксутур“, „Планет травел център“ и „Марбро турс“ организират първия директен чартър до втория най-голям град, който е наричан и южната столица на арабската страна. Тръгването е на 26 януари 2024 г. с връщане на 2 февруари 2024 г., като полетът ще бъде осъществен от „България Еър“ и трае около 5 часа.

 Петър Стоянов от "Луксутур"

„Салала предлага тропически красиви бели плажове на брега на Индийския океан с тюркоазена вода. Времето е топло с температури около 30 градуса, а водата е чиста“, заяви Петър Стоянов, управител на „Луксутур“ по време на презентация за дестинацията пред туристически агенции и журналисти в „Интерконтинентал София“. Салала все още не е позната на българите, но е предпочитана от туристите в Централна и Западна Европа, от където има доста чартъри. Освен това не е масова и няма големи групи и тълпи. „Много е спокойно за почивка и няма престъпност“, подчерта Стоянов.

Дарина Стефанова, управител на „Планет травел център“, обяви, че цените започват от 1499 евро на човек за 7 нощувки в двойна стая в Millennium resort Salalah 4*, на база all inclusive, самолетни билети, 20 кг чекиран багаж, трансфери, кетъринг на борда на самолета, медицински застраховки и български водачи. Другите подбрани хотели са Hilton resort Salalah 5*, Juweira hotel Salalah 5*, Fanar hotel Salalah 5*, Crowne Plaza Salalah 5*, Alila Hinu Bay Salalah 5, Anantara Al Baleed resort 5*. Те са огромни комплекси, направени в арабски стил, на голяма площ, с басейни, зеленина, а обслужването е на много високо ниво. В тях се предлага и алкохол за туристите.

Дарина Стефанова от "Планет травел център" (вдясно)

Стефанова допълни, че природата е уникална, защото от едната страна е красивият плаж, а от другата – пустинята, в която се правят джип сафарита. Салала дава възможност и за посещения на много културни забележителности и запознаване с местните традиции. Ваня Казанджиева, продуктов мениджър в „Марбро турс“, подчерта, че курортният град е много автентичен и запазен в арабски стил, без небостъргачите като в Дубай. Туристите могат да се гмуркат, да гледат делфини, големите морски костенурки, които гнездят в района, и да ходят за риба, каза тя.

Ваня Казанджиева от "Марбро турс" (вдясно)

Салала е доминиран от относително мек климат, въпреки че е заобиколен от три страни от арабската пустиня. От юни до септември източните мусони, наречени харифи, се разбиват там. Те носят куп облаци, наситени с влага и предизвикват дъжд. По това време растенията оживяват, превръщат се в тучна зеленина, а водопадите са пълни с вода. Посетители от всички региони на Оман, както и от други страни на Арабския полуостров, идват в града, за да се насладят на красотата на природата и да избягат от горещините. Температурата на въздуха през годината варира от 27 °C до 29 °C, а само през април-май надвишава 30 °C. Средните валежи са 82 мм. Януари се счита за най-сухия месец.

В Салала може да се впуснете в завладяващо пътешествие с първа спирка в археологическия парк Al Baleed, където ще видите артефакти, представящи археологическото, историческото и културно наследство на региона. Ще се потопите в богатата история на този обект и неговия очарователен музей.

Задължително посетете село Taqa, улавяйки моменти от живописната гледка наоколо. В него ще опознаете местната култура и традиции на региона, като ще видите и разкопките от древното пристанище Samhuram, датиращо от 4-ти век преди Хр.

В близост до Салала е мястото на гробницата на пророка Йов, който се почита от християни, мюсюлмани и евреи. Интересно е вълнуващото пътешествие до Убар, легендарен град, чиито руини са сравнявани с митичната Атлантида. В момента този маршрут е място на вълнуващи археологически разкопки.

Задължителна спирка е и оазисът Вади Дауках, който е разположен в рамките на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, известен като „Земята на тамяна“. Там ще видите значителен брой тамянови дървета, които все още се берат и до днес, и се смята, че са първородната земя на тамяна. Скъпоценният тамян, извлечен от дъвката на дървото, е бил неразделна част от търговията на Оман от векове.

Ако все още се чудите къде да избягате на топло в средата на зимата – Салала е топ предложението за януари 2024 г.!

Мирослав Иванов