Новини Събития

Британските туристи търсят София за уикенд пътувания

   

Адриан от ОП Туризъм към Столична община представя София на изложението в Лондон
  ОП Туризъм

Британските туристи все повече търсят София за уикенд пътувания, т. нар. city breaks. Това заяви за TravelNews Людмил Пелов, изпълнителен директор на общинско предприятие „Туризъм“ към Столична община, след проведеното международно изложение WTM (World travel market) в Лондон, на което София се представи в рамките на националния щанд на България. Британците идват основно от петък до неделя заради добрите самолетни връзки между София и Лондон. На ден има минимум по шест полета между двете столици – по два на Ryanair и Wizz Air и по един на Easy Jet, British Airways и през ден на „България Еър“. През летния сезон идват и през седмицата, като от София им стартират обиколните програми на България или преди почивка на Черноморието, подчерта Пелов. 

Промотирането на България като целогодишна дестинация е приоритет в рекламните ни кампании на британския пазар, които включват и различни форми като дигитална реклама и сътрудничество с туроператори, каза Людмил Пелов. Той подчерта, че София предлага разнообразни културни забележителности, които могат да предизвикат интереса на туристите от Великобритания и могат да бъдат посещавани не само през летния и зимния сезон. Освен това гостите търсят гурме туризма, винените дегустации и посещения на различни фестивали. 

Пелов очаква, че кампаниите на Министерството на туризма също помагат за привличането на повече британски туристи в София и страната. Известният британски историк проф. Бетани Хюз, която е водеща и на телевизионното предаване "Съкровищата на света", излъчвано в 120 държави по Viasat History, също ще помогне за привличането на повече туристи от Англия. Тя засне филм с непознатите за широката международна публика съкровища на България, който ще е посветен на културно-историческото ни наследство.  

Обединеното Кралство е третият най-важен пазар за летния ни туризъм след Румъния и Германия. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас. 

Мирослав Иванов