Анализи Новини

Египет очаква с 15% повече приходи от туризъм тази година

   
Египет очаква с 15% повече приходи от туризъм тази година

Египет очаква приходите от туризъм да достигнат 14 милиарда долара до края на годината, което е увеличение с близо 15 процента в сравнение с 2022 година, заяви египетският заместник-министър на туризма и по въпросите на паметниците на културата Гада Шалаби пред телевизия "Ал Арабия".

Около 13 милиона туристи са посетили страната на фараоните от началото на януари до края на септември. На този фон поставената цел от общо 15 милиона чуждестранни посетители през 2023 година изглежда ще бъде постигната, което би означавало 32 процента увеличение в сравнение с предходната година

След началото на конфликта между "Хамас" и Израел управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди, че несигурността може да повлияе отрицателно на туризма в Египет, Ливан и Йордания. Египетският премиер Мостафа Мадбули също изрази опасения за потенциалните последици за ключовия за държавата бранш.

В началото на ноември председателят на Комисията по туризма в Камарата на представителите в Египетския парламент Нура Али обяви, че близо 25 процента от туристическите резервации в Египет са отменени заради войната. Според представители на бранша обаче последиците от тези отмени са смекчени от свръх резервациите за октомври и ноември отпреди началото на есклацията.

Целите на властите в Кайро остават амбициозни, отбелязва бизнес изданието "Ентърпрайс нюз". Египет планира да привлече 18 милиона туристи през 2024 година, което би било ръст с 20 процента на годишна база. Постъпленията от туризъм пък се очаква да скочат с 25 процента. 

На авиошоуто в Дубай по-рано този месец египетският национален превозвач "Иджипт еър" (Egypt Air) поръча 18 нови самолета "Боинг" (Boеing) на лизинг и подписа договор с "Еърбъс" (Airbus) за други нови 10 летателни машини.