Анализи Новини Събития

Министерството на туризма прави роуд шоу във Великобритания

   

Роуд шоуто в Германия беше успешно
  Министерство на туризма

Министерството на туризма най-накрая ще направи роуд шоу във Великобритания, на което ще презентира българския туризъм. Презентациите ще се състоят в периода 4 – 7 декември 2023 г., обяви за TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите в България и представител на най-големия британски туроператор „Jet2Holidays“. Организатор на събитията ще бъде международната маркетинг и комуникационна агенция, която е специализирана в туризма – Aviareps (базирана в Мюнхен, Германия), както и Алианс Българско Черноморие.

Първата презентация ще бъде на 4 декември в Нюкасъл, на следващия ден в Манчестър, на 6-ти в Бирмингам и ще завърши в Лондон на 7-ми декември. На тях ще бъде представена България като дестинация за целогодишен туризъм, но ще се наблегне най-много на летните и зимните курорти, в които британските туристи са сред преобладаващите групи. Очаква се да присъстват големите британски туроператори, туристически агенти, гости, журналисти и инфлуенсъри. След презентациите ще се проведат и бизнес срещи, тъй като се включват български хотелиери, туроператори и курорти.

„Това е голям плюс за българския туризъм и успех от страна на Министерството на туризма. Такова роуд шоу не е правено до момента на британския пазар“, коментира Иван Грошев. Според него се дава голям шанс за директни контакти между бизнеса. Подобни презентации бяха направени в Германия, Полша и Израел.

През пролетта служебният министър на туризма Илин Димитров и зам.-министърът проф. Мариела Модева не успяха да направят роуд шоу във Великобритания заради лоша организация от страна на Модева и нейният екип, които се опитаха да го направят сами. Тя беше с ресор реклама на България и продължава да осъществява тази дейност и в момента като съветник на настоящия министър Зарица Динкова. Модева реално е с ранг на зам.-министър и сега, но не може да заеме поста и той стои вакантен, защото ще бъде в конфликт на интереси с брат си – Иван Модев, който е началник на кабинета на премиера Николай Денков.

Британският пазар е един от най-големите и най-важните за летния и зимния туризъм в България. Всъщност е на първо място за зимните курорти. В момента текат записванията за ски ваканции, обяви за TravelNews Александър Стоянов, изпълнителен директор на туроператора Balkan Holidays UK, който води най-много англичани в ски комплексите у нас. Той се надява да падне повече сняг през тази година. Стоянов очаква нивата на британските туристи да бъдат като миналия сезон. Тогава с Balkan Holidays UK са дошли над 17 000 британски туристи, като дори е надмината предковидната 2019 г.

Банско си остава най-популярният зимен курорт за британските туристи в България, които са водени от туроператора. Следва Боровец, като за там най-много се търси обновеният хотел „Рила“, каза Александър Стоянов. Чартърни полети за предстоящия зимен сезон се очаква да има от Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Бирмингам, Бристол, Ийст Мидландс и др. Програмата ще започне от декември след Коледа и ще продължи до края на март 2024 г.

Ранните записвания за летния сезон на 2024 г. вървят много добре,  обясни Иван Грошев. Той подчерта, че има увеличение от 5-7% на цените на хотелите при договарянето за догодина. По отношение на стартирането на чартъри до Варна с цел покриване на Северното Черноморие, засега плановете на Jet2Holidays се отлагат за летния сезон на 2025 г., когато ще тестват пазара. Това означава, че няма да предлага почивки в Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Албена. За лято 2023 г. Jet2Holidays отбеляза ръст от 25% на британските туристи за България в сравнение с миналата година. Нивата на 2019 г. вече са надминати, т.е. преди пандемията. Именно тогава туроператорът стартира дейност на българския пазар.

Обединеното Кралство е четвъртият най-важен пазар за летния ни туризъм след Румъния, Германия и Полша. През 2019 г. са дошли общо над 470 000 британци у нас.

Мирослав Иванов