Заведения

Ресторантьорите: В 22 държави от ЕС има намалена ставка за ДДС за заведенията

   
Ресторантьорите: В 22 държави от ЕС има намалена ставка за ДДС за заведенията

„В 22 държави от ЕС има намалена ставка за ДДС за заведенията – Белгия тя е 6%, Германия – 7%, Гърция – 6%, Дания – 9%, Италия – 5%“, заяви председателят на Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългaрия Емил Коларов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Тази дума „изсветляване“ не знам кой я въведе в речника, но се отнася само за нас. Заяли са се с нашия бранш, който доста отдавна вече работи на светло. Причината за това е 9% ДДС-то, което помогна да оцелеем след голямата криза. От преди пандемията имахме 130 000 назначени, без временно заетите, а от миналата година имаме 89 000 персонал. 30 000 души са се отказали от този бранш. При нас е фрапиращо. Този данък не го плащаме ние, а клиентът“, каза Коларов.

Той обясни, че с 9% ДДС браншът е по-конкурентно способен. „Ние сме внесли много повече като обща сума от всички данъци, не само от ДДС. При 20% ДДС, преди пандемията са внесени 396 млн. лева, за миналата година са внесени 463 млн. лева при 30 000 души по-малко персонал.Прогнозно за 2024 г., ако остане 9% ДДС-то отиваме на 759 млн. лева, които ще бъдат внесени. Ако следващата година ДДС-то стане 20% то прогнозно ще бъдат внесени 427 млн. лева. Тези данни са взети от всички държавни институции“, обясни Коларов.

Той определи облагането на бакшишите с данъци като „смехотворно предложение“. „И в момента има данък върху бакшиша и той влиза в оборота на заведението. Къде има заведение, в което бакшишът е в сметката. Бакшишът е подарък за този човек, който ви обслужва“, категоричен е Коларов.