Новини Събития

Пловдив посреща Нова година с купон за 79 000 лв. на открито, чака британската звезда Соник

   
Пловдив посреща Нова година с купон за 79 000 лв. на открито, чака британската звезда Соник

Новогодишният купон в Пловдив тази година ще е по-мащабен, уверяват организаторите от общината, които трескаво стягат тържеството на 31 декември.

Очаква се масирано присъствие. Мнозина се уговарят отсега, след като хапнат и пийнат, да излязат на площада, за да куфеят с европейската звезда Соник. Тя е гвоздеят в програмата на общината, която ще брои 79 320 лева за веселбата на открито.

В първите минути на 2024-а британската певица, музикант и DJ ще се качи на откритата сцена. Преди нея купонът започва в 22 ч, когато неизменният водещ Део ще обяви началото.

Първите изпълнители са “Тригайда” - етногрупа, чийто стил се смесва с традиционен български фолклор и съвременна електронна музика. След тях програмата продължава с Ника - бързо развиваща се артистка у нас. Тя има три песни в топ 10 на БГ радио, а дуетът ѝ с Графа “Алиби” бе един от най-популярните това лято. Надежда Александрова, както е истинското име на изпълнителката, попада за първи път в полезрението на публиката като участник в “Гласът на България” през 2019 г.

Какво обаче е новогодишен купон без народни ритми? Малко преди словото на президента ансамбъл “Тракия” ще внесе настроение, а след настъпването на 2024-а певците, музикантите и танцьорите ще поведат традиционното българско хоро около елхата. След тях щафетата поема Соник.

Традиционно купонът продължава докъм 2 часа. На него ще присъства и кметът Костадин Димитров - за първи път в тази роля. “Ще съм в Пловдив с моите ученици от клуба по таекуондо. Задължително ще дойдем на тържеството”, каза той.

Предшественикът му Здравко Димитров нито веднъж не се появи да поздрави пловдивчани с настъпването на новата година. Преди него Иван Тотев се е отбивал, но невинаги. Славчо Атанасов също се е качвал на сцената да поднесе приветствие в компанията на “любимката на народа” Ивана, както той я наричаше “Госпожа Ивана”. Тогава за последно пловдивчани слушаха фолкизпълнители, но Атанасов имаше железен аргумент. “Какво е Нова година без горещи ритми? Не върви да я посрещаме с Вивалди”, казваше той.

Хора, които традиционно идват на площада, твърдят, че винаги има публика, предимно млади хора, но и по-възрастните, като се почерпят у дома или в заведенията наблизо, отиват да си проветрят главите на открито. Друснат някои хорце, за да слегне храната, и после сядат отново по масите.

За пловдивчани най-незабравимият новогодишен купон на открито си остава онзи от Милениума. Тогава спонтанно почти целият град се изсипа на площада. Валеше обилен сняг. Но хората, възторжени, с пръски от шампанско посрещаха новото хилядолетие, прегръщаха се непознати и си отправяха пожелания за много години.

Тогавашният кмет Иван Чомаков говори с много приповдигнато настроение, а хората го аплодираха. Е, след дни го проклинаха, когато улиците потънаха в неизчистени преспи, а той отиде на ски.

 Еуфорията в онази новогодишна нощ беше толкова голяма, че мнозина осъмнаха, без да им пука от снега. Всъщност тогава в Пловдив се постави началото на новогодишните тържества на открито.  

След като видя, че на пловдивчани този тип посрещане им допада, местната власт реши за следващата 2001 г. да премести тържеството на централния площад, а не до шадравана пред общината. Имаше хора, но не така масово като предишната година. Независимо от това традицията продължава 23 г.

“Винаги има публика. Традицията е твърда, а и времето в Пловдив е меко и позволява тържества на открито. Имало е и много студени Нови години. На една от тях

Иван Лечев свиреше с ръкавици

и казваше, че такъв студ не е брал никога”, разказва Катрин Гутман от отдел “Култура” в общината.

“Програмите в Пловдив винаги са били много богати. През годините са пели Поли Генова, Дичо от Д2, Любо Киров, дует “Ритон”, група “СкандаУ”, “Керана и космонавтите”, “Диана Експрес” и много други”, посочва Катрин Гутман.

Надява се и на тази Нова година настроението да е на макс, а празникът - незабравим.