Заведения

Мерките за изсветляване на ресторантьорския бранш паднаха в НС

   
Мерките за изсветляване на ресторантьорския бранш паднаха в НС

Първата част от данъчния пакет на финансовия министър Асен Василев мина скоростно в пленарна зала в Народното събрание тази вечер. Първите четири закона вече са факт и бяха приети без никакъв дебат.

Всички мерки за изсветляване на ресторантьорския бранш бяха окончателно отхвърлени в пленарната зала. Именно те бяха поставени от финансовия министър Асен Василев като условие, за да остане 9% ДДС за бранша, а не да се вдига на 20%. Такъв ангажимент бе поет и от некоалиционните му партньори от ДПС и ГЕРБ-СДС.

Идеята на МФ и бакшишите да се облагат с данъци - т.нар. "данък бакшиш" падна. Същото се случи и с идеята заплатите да се плащат само по банков път за ресторантите с две, три и четири звезди, които имат над 100 служители.

Падна и идеята на МФ в ресторантите с две, три, четири и пет звезди задължително да има възможност за плащане с ПОС терминал. Във връзка с неизпълнението на тази разпоредба Асен Василев предвиждаше санкция за физически лица в размер от 100 до 500 лв., или имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лв.