Заведения Турагенции

Ресторантите остават с 9% ДДС за цялата 2024 г. Туроператорите и фитнеси до юли

   

Депутатите гласуваха окончателно Закона за ДДС
  БГНЕС

Ресторантьорите ще плащат 9% ДДС до края на 2024 г., решиха депутатите с окончателно приетия на второ четене Закон за данък върху добавената стойност. Предложението мина със 184 гласа "за", 7 "против" (1 от ПП-ДБ и 6 от ИТН) и 2 "въздържал се" (1 от ГЕРБ-СДС и 1 от ПП-ДБ). Народното събрание реши още туроператорите и фитнесите също да ползват намалена ставка от 9%, но до 30 юни 2024 г. Туристическите агенции получиха отсрочка след като възрази Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), а битката лично се водеше от Димитрина Горанова, председател на организацията.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини ПП-ДБ, че са "късали ризи" срещу намалената ставка за ресторантьорите, а после гласуват "за" предложението. На трибуната излезе Венко Сабрутев от ПП и заяви, че преди минута по предложение на Ирена Димова са отпаднали сроковете за диференцираното ДДС и отхвърлянето на разпоредбата би означавало ресторантите да ползват намалена ставка безсрочно.

Диференцираното ДДС за ресторанти, туроператори, фитнеси и спортни зали беше въведено от кабинета на Бойко Борисов като антиковид мярка. Опитите да се върне 20-процентното ДДС до момента винаги удрят на камък. Причината, както редица депутати се изказват, е че лобито на ресторантите е твърде силно.

В хода на дебата днес Венко Сабрутев от ПП-ДБ предложи да отпадне 9-процентното ДДС за ресторантьорите, фитнесите и спортните зали от 1 януари 2024 г., а диференцираната ставка за туроператорите да се запази до 30 юни 2024 г. включително.

Тошко Йорданов призова парламентарните групи да подкрепят предложението на ПП-ДБ, защото вече няма коронавирус и няма логика да се спонсорира един сектор. На свой ред Мартин Димитров припомни, че Бойко Борисов на няколко пъти е критикувал високия дефицит, но подкрепя опростяването на данъците за ресторантьорите. Според него сумата, която би постъпила в държавната хазна от вдигането на ДДС, е 300 млн. лв. "Какво ще кажете на хората, ако Ви попитат защо сте оставили 20% ДДС за лекарствата, но сте намалили ставката за един бранш?", каза той.

Димитров заяви, че преференциите спират реформите. По думите му в определена ситуация би било възможно ДДС ставката за всички да бъде намалена на 19%, но вместо това се облагодетелстват само ресторантите.

"Възраждане" пазеше мълчание в началото на дебата. Около 18 ч. на трибуната излезе Цончо Ганев, който видя проблем с предложението на туроператорите. По думите му МФ искало да фалира туристическия бранш, в който влизали и ресторантите. По-късно Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че има колизия в позициите на ПП-ДБ. Гаджев каза още, че Асен Василев в бюджета е предложил 9% ДДС за ресторантите. Тук обаче е и подводният камък - МФ предложи намалена ставка, но в замяна на приемането на мерки за изсветляване на бранша, всички от които бяха отхвърлени в пленарна зала. Думата взе и Асен Василев, който от трибуната заяви, че министерството не подкрепя 9%, без да има изсветляващи мерки.

Ирена Димова от ГЕРБ-СДС предложи ресторантьорите да ползват диференцирано ДДС от 9% до 31 декември 2024 г. включително, а туроператорите, фитнесите и спортните зали - до 30 юни 2024 г. В крайна сметка парламентът отхвърли всички предложения на Венко Сабрутев. Приети обаче бяха предложенията на Димова.

Освен това вече не сме длъжни да плащаме, ако не получим касова бележка, решиха окончателно депутатите. Според приетите текстове получател на стока или услуга, който не получи касов бон, може "да задържи" плащането, докато не получи такъв. Предложението беше направено в пленарната зала от Венко Сабрутев от ПП-ДБ. То се различава от първоначалния текст, станал по-популярен като "безплатен обяд", според който клиентът, който не получи касов бон, може да не плаща и да си тръгне. Именно гласуването на тази мярка беше използвано от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС като аргумент, за да остане 9% ДДС за ресторантьорите.

С промяна в същия закон от 100 000 лв. на 166 000 лв. беше увеличен прагът за регистрация по ДДС.

Екип на TravelNews