Новини Събития

Шест изненадващи забрани и глоби в някои дестинации

   
Шест изненадващи забрани и глоби в някои дестинации

Найлонови торбички. Бикини. Секс кукли - тези три елемента могат да ви създадат проблеми на следващата почивка, заедно с камерата на телефона ви и нецензурния език.

Питате се как? Daily Mail представя шест изненадващи закона в горещи туристически точки по света.

Без найлонови торбички в Кения

Туристите, запътили се към Кения, не бива да внасят найлонови торбички в страната. Притежаването на такива е престъпление и може да доведе до солидна глоба или дори затвор.

Правителството въведе закона през 2017 г., като той забранява продажбата и използването на найлонови торбички, според Reuters. Нарушителите рискуват до четири години затвор или глоби до $40 000.

Без куфари в Дубровник

Местните власти на хърватския град Дубровник препоръчват пътуващите да се въздържат от дърпане на куфарите си през Стария град, а вместо това да ги носят.

Това е част от поредица от нови мерки, обявени тази година от кмета на града Мато Франкович за регулиране и санкциониране на шума. Туристите могат да бъдат глобени с €265, ако бъдат хванати в нарушение.

Без секс кукли в Малага

Всеки, който отива на ергенско или моминско парти в Южна Испания, трябва да вземе под внимание местните закони в Малага.

Градът е любим на туристите благодарение на евтините полети и бурния нощен живот. Но през 2022 г. градският съвет взе мерки срещу буйните купони, забранявайки голотата и „еротичните предмети на обществени места“, като надуваеми секс кукли.

От кметството на Малага посочват, че на обществени места голотата е забранена, както и разходките само по бельо. Освен това не можете да носите предмети, включително кукли, със сексуален характер. Всеки, заловен да нарушава този закон, рискува глоба до 750 евро.

Без псувни в Австралия

Туристите, които планират да пътуват из Австралия, трябва да са наясно със закона на страната срещу псувните на публични места в определени региони, според онлайн туристическата агенция eShores.

Например в Нов Южен Уелс, който включва района на Сидни, не трябва да се използва обиден език „близо до обществено място или училище“, гласи закон от 1988 г. Всеки, хванат да псува, подлежи на глоба до 430 долара.

Без ходене по бански на Малдивите

На обитаемите острови на Малдивите местните закони забраняват носенето на бански. Срещу онези, които не спазват правилото, могат да бъдат предприети действия за непристойно поведение.

Въпреки това някои обитаеми острови, като Маафуши и Фулиду, са определили „бикини плажове“, на които туристите могат да разходят оскъдните си плажни одежди.

Без снимки в Портофино

Разположено на Амалфийското крайбрежие в Италия, Портофино и къщите му в пастелни цветове привличат вниманието на любителите на Instagram.

Но посетителите трябва да контролират желанието си да осигурят снимки за социалните си мрежи, защото спирането за щракване на пейзажа може да им донесе глоба от €275.

Рибарското селище въведе две зони, в които е забранен престоят на туристи през високия сезон, за да попречат на посетителите да се мотаят безцелно в търсене на идеалното място за снимки.

В изявление, споделено с The Times по-рано тази година, кметът на града Матео Виакава казва: „Целта не е да направим мястото по-ексклузивно, а да позволим на всеки да се наслади на нашата красота. Искаме да избегнем опасни ситуации, причинени от пренаселеността.“

Правилото беше въведено тази година и се прилага през пиковия туристически сезон от април до октомври.