Новини Събития

Габровският исторически музей е с обновена сграда и експозиция

   
Габровският исторически музей е с обновена сграда и експозиция

С нова и модерна експозиция в изцяло обновената си сграда ще посреща посетители от 2024 година Регионалният исторически музей в Габрово. Тя е разположена на два етажа и представя вълнуващ разказ за местната история. Пространството вече е обзаведено със съвременни мебели, техника и музейно оборудване. Атрактивни сценографски зони ще позволят на туриста да надникне в търговски дюкян от XIX век, да седне на банкерско бюро или да подреди образа на пещерна мечка.

За първи път в постоянна експозиция в Габрово ще може да се види археологическото богатство на региона от 40 000 г. пр. Хр. до XIV век. Древната история ще е илюстрирана чрез специално заснети клипове за отделните исторически периоди, а важни експонати са триизмерно сканирани и представени на холографско устройство. Така в османския период и Възраждането са показани габровските дервентджии, специфичното сокайно забраждане, габровското участие в Априлското въстание и Освободителната война.

В залата на Новото време гостите ще взаимодействат с архитектурната среда на града, където ще се запознаят със знаменити габровски генерали и най-заслужилите местни градоначалници. Част от епохата е единственото фабрично знаме, запазено в български музей, както и първата българска банкнота. На втория етаж на сбирката ще бъдат представени бележити личности от Габрово, важни фигури в местната и националната история. За улеснение на туристите са осигурени информационни двуезични табели и система за интерактивен гид, която позволява самостоятелно възприемане на историческия разказ.

Новата експозиция на Регионалния исторически музей е реализирана в рамките на проекта на Община Габрово „РИМ – Габрово – познание, участие, преживяване“ по ОПРР, национално съфинансиране и кредитен ресурс от финансов инструмент. Дейностите са на обща стойност 1 753 670 лв. и обхващат консервация, реставрация и преустройство, създаване на зала за работа с деца и сувенирен щанд. В музея е обособено още реставрационно ателие за услуги по реставрация на стъкло, керамика, метал, порцелан и хартия, доставени са мобилни рампи за хора с увреждания за филиал „Дечкова къща“ и е изработена маркетингова стратегия.

Изпълнените мерки допринасят за ефективно оползотворяване на площите на сградата, повишават туристическата и́ привлекателност и привличат допълнителни посетители. Така РИМ – Габрово се превръща в общоисторическа музейна институция от съвременен тип, която създава и представя качествени културни продукти.