Новини Събития

Зарица Динкова се похвали с решаването на проблемите в туризма с реални действия

   
Зарица Динкова се похвали с решаването на проблемите в туризма с реални действия

Показваме с реални действия готовност за работа с всички региони, общини и с професионални общности за решаването на дълго трупани проблеми в сектора. Туризмът трябва да не е само една витрина, а визитна картичка на България, за качествата, предимствата и възможностите на страната ни. Като институция, заставаме редом с всеки, който създава нови условия, нови услуги, нови решения, за да излезем от капана на средното качество, средните резултати и средните доходи. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова по време на откриването на заседанието на Националния съвет по туризъм в София.

„Всички знаем, че за да постигнем резултати, са ни необходими ясна визия, системна и екипна работа. От самото начало на мандата ни работим усилено, както за решаване на някои неотложни проблеми в сектора, така и по няколко средносрочни политики, за да сме максимално ефективни и полезни за всички заинтересовани страни в този комплексен процес.“, отбеляза Зарица Динкова.

Тя посочи, че Министерството на туризма подкрепя всеки проект и стремеж да се развият нови поддестинации, защото търсенето на автентични и нови изживявания обхваща все повече сектори на хотелиерството и туризма. „Трябва да завладеем сърцата на хората с автентичност, култура, археология, кулинария - това е истинската ни сила. Силата на българският туризъм. Трябва да надграждаме националните ни марки, но и да работим в посоката на създаването на комбинирани продукти.“, изрази убеденост министър Динкова.

„Искам да ви уверя, че всеки ден работим за все по-устойчивото развитие на туризма в България, като поставяме специален акцент върху възможностите на публично-частните партньорства и активна работа с общините. Създадохме целенасочена програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България, която ще привлече повече внимание към тези региони. Вече имаме 21 одобрени проекта, които ще променят кардинално начина, по който се гледа на България като туристическа дестинация.“, каза министър Динкова.

„Тази стъпка е начин да се върви в посока на активно партньорство с представителите на реалния бизнес, с туроператорите, с общините и летищата. С тази програма правим сериозна стъпка и за връщане на доверието на нашите чуждестранни партньори. Добрата новина е, че вече имаме изключително позитивна обратна връзка, не само от партньорите ни зад граница, но и от посланици и водещи дипломати на държави, представляващи важни за входящия ни туризъм пазари.“, подчерта още тя.

В момента тече реализацията на поредица инициативи за позициониране и популяризиране на Бранд България в туризъм и спорт, изложения и форуми, като предстои през 2024 г. страната ни да бъде домакин на заседание на ЕКТТА.

Министър Динкова отбеляза колко важни са партньорството и солидарността: „Аз и екипът ми ценим усилията на бранша да задържи вниманието на българския и чуждестранния турист в тези предизвикателни времена. Вярвам, че всички заедно ще положим необходимите усилия, за утвърждаване и популяризиране на Дестинация и Бранд България като символ на сигурност, качество, многообразие и гостоприемство.“