Новини Транспорт

US авиокомпания ще плати 140 млн. долара глоба заради отменени полети

   
US авиокомпания ще плати 140 млн. долара глоба заради отменени полети

Министерството на транспорта на САЩ обяви, че американската авиокомпания "Саутуест еърлайнс" (Southwest Airlines) ще плати рекордна глоба в размер на 140 милиона долара заради срив в дейността й по време на празниците в края на миналата година, поради което милиони пътници останаха блокирани на летищата, предаде Си Ен Би Си и БТА. 

Американското министерство на транспорта съобщи, че глобата за "Саутуест еърлайнс" е 30 пъти по-голяма от която и да е санкция, която е наложило до момента за нарушения на правата на потребителите. 

Транспортните власти в САЩ са наредили на авиокомпанията да създаде фонд, от който да бъдат компенсирани пътници в бъдеще, ако допусне да се стигне до отмяна или до значително отлагане на полетите им. 

През декември 2022 г. на фона на тежки метеорологични условия в редица региони на САЩ "Саутуест еърлайнс" отменени 16 900 полета и около 2 милиона пътници се оказаха блокирани на различни летища. Това е струвало на авиокомпанията над 1 милиарда долара. Само за обезщетения и за възстановяване на суми за самолетни билети на пътници, чиито полети са били отменени, авиокомпанията е платила над 600 милиона долара, посочва Си Ен Би Си. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати