Новини Събития

Ръст на пътуванията за празниците в Европа

   
Ръст на пътуванията за празниците в Европа

Пътуванията в Европа по време на натоварения празничен сезон надхвърлят нивата от 2022 г., въпреки предупрежденията за сигурността от страна на властите, тъй като потребителите са решени да се насладят на празниците, което удължава туристическия бум след пандемията.

Коледните базари и популярните туристически обекти в градове, като Мюнхен и Париж, са особено оживени напоследък, макар и със засилено полицейско присъствие, като пътуванията около празниците в ЕС и Великобритания се очаква да надхвърлят с 22% тези от 2022 г., сочат данни на ForwardKeys.

Скокът се дължи на следпандемичното търсене, казват ръководители и анализатори, като някои хора пътуват, за да се видят със семействата си за Коледа за първи път от пандемията насам. Предупрежденията относно сигурността обаче остават в съзнанието на туристите.

В края на ноември служители по сигурността в Европа предупредиха за увеличаващия се риск от нападения, свързани с войната между Израел и Хамас, като най-голямата заплаха идва от потенциални нападатели, определяни като "самотни вълци".

Трима души загинаха при две нападения на ислямски екстремисти във Франция и Белгия през октомври, а двете държави, както и Австрия, Словения и Босна и Херцеговина, повишиха нивата си на тревога за терористична заплаха.

Италия наложи отново граничен контрол със Словения, изтъквайки като причина риска от това екстремисти да влязат в страната.

Отчита се леко увеличение от 2.4 на 3% на отменените резервации за билети в периода 21 – 31 декември, казват от ForwardKeys.

"Този брой е малък, но може да е вследствие на терористичните предупреждения от началото на конфликта между Израел и Хамас," казва Хуан Гомес, анализатор във ForwardKeys.

Пътуванията продължават

Туристите продължават да посещават масово популярни дестинации, демонстрирайки повишено доверие към мерките за сигурност в Европа. Посещенията на туристи за Коледа в държави, като Италия, Австрия и Швеция, нарастват с 25% или повече на годишна база.

Туристи казват, че със увеличаването на предупрежденията в последните години и засилването на сигурността в Европа във връзка с тях има едно по-силно усещане за спокойствие, което ги кара да не отменят плановете си за пътуване.