Анализи Новини

Все повече американци предпочитат да пътуват за коледните и новогодишни празници

   
Все повече американци предпочитат да пътуват за коледните и новогодишни празници

През предстоящите коледни и новогодишни празници се очаква повече американци да пътуват в сравнение с миналата година, обяви Американската автомобилна асоциация (American Automobile Association), цитирана от Асошиейтед прес. 

Тя прогнозира, че през 10-те дни между 23 декември и 1 януари включително над 115 милиона души в САЩ ще пропътуват поне 80 километра. Това представлява с 2,2 на сто повече пътуващи в сравнение с предвиждането на асоциацията за същия период на миналата година, предаде БТА.

"Толкова голямо желание сред хората да пътуват за празниците не сме наблюдавали от много дълго време", отбелязва Айса Диас, която е говорител на Американската автомобилна асоциация.

Организацията обаче прогнозира, че през предстоящия празничен сезон пътуващите в САЩ ще бъдат с 3 на сто по-малко в сравнение с рекорда, постигнат през коледно-новогодишните празници на 2019 г. - преди пандемията от КОВИД-19 да засегне страната. На този фон пътуващите със самолет в САЩ вече са повече в сравнение с 2019 г. Броят на пътниците, които са преминали през проверки за сигурност на американските летища, се е повишил с 12,4 на сто спрямо 2022 г. и с 1,4 спрямо 2019 г., според Администрацията за транспортна безопасност на САЩ (Ти Ес Ей - TSA). 

Броят на пътниците, които са летели с някоя авиокомпания в САЩ за празника за Деня на благодарността, е надвишил нивото от 2019 г., поставяйки исторически рекорд от над 2,9 милиона пътувания в рамките на един ден (26 ноември), по данни на Ти Ес Ей. Авиокомпаниите зад Океана предвиждат успешен празничен сезон. 

Общо 39 милиона души (средно по около 2,8 милиона на ден) ще пътуват със самолетите на авиокомпаниите в САЩ между 20 декември и 2 януари. Това обяви браншовата организация на авиационния сектор в страната "Еърлайнс фор Америка" (Airlines for America). Тя прогнозира по около 3 милиона пътуващи със самолет на ден през най-натоварените дни около Коледа.

Данните на Администрацията за транспортна безопасност на САЩ и на "Еърлайнс фор Америка" за броя на пътуващите със самолет се различават, тъй като авиокомпаниите отчитат повече пътувания, когато хората ползват полети с прекачване, посочва АП.

Все повече американци пътуват, въпреки че много от тях посочват, че се притесняват за състоянието на американската икономика.

Допитване на Центъра за изследване на обществените въпроси на Асошиейтед прес (Ен Оу Ар Си -NORC), проведено в началото на декември, сочи, че 7 от 10 участници в проучването определят състоянието на американската икономика като лошо. Те обаче отчитат, че поне инфлацията в САЩ е спаднала "до известна степен". 

На този фон тези, които планират да пътуват със самолет, имат възможност да си купят билети на сравнително по-поносими цени в сравнение с миналата година. През октомври те са били средно с 13 на сто по-ниски спрямо година по-рано, по данни на властите в САЩ.  

Поевтиняването на бензина също облекчава американците, които планират да пътуват за коледните и новогодишни празници.

Средно един галон (3,785 литра) бензин в САЩ е струвал 3,19 долара в началото на декември при 3,33 долара през същия месец на 2022 г., по данни на Американската автомобилна асоциация.

В редица региони на САЩ галон бензин струва дори под 3 долара, посочва АП.

Магистралите в страната ще бъдат най-натоварени на 23 декември (събота) и на 28 декември (четвъртък), по данни на приложението за проследяване на трафика ИНРИКС (INRIX).

"Хората са готови да ограничат разходите си за други неща, само и само да могат да си позволят да пътуват", посочва Айса Диас от Американската автомобилна асоциация. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати