Анализи Новини

Най-опасните държави за посещение през 2024 г.

   
Най-опасните държави за посещение през 2024 г.

Южен Судан, Афганистан, Сирия, Либия и Сомалия са най-опасните държави за посещение през 2024 г. Това сочи карта на риска, съставена от консултантската компания за медицина и сигурност International SOS.

Изследването обединява медицински оценки и рискове за сигурността, отразяващи въздействието на събития, като продължаващите конфликти в Украйна и между Израел и Хамас.

Тази година за първи път картата включва и рейтинги, базирани на опасностите от изменението на климата, след като International SOS забелязва нарастваща тенденция в броя на свързаните с тази тема предупреждения, издавани на клиенти, тъй като покачващите се глобални температури увеличават рисковете за здравето по целия свят.

Данните, събрани от Inform (сътрудничество между Евросредиземноморския център по изменение на климата и Съвместния изследователски център на Европейската комисия), оценяват бъдещия риск от хуманитарни кризи и бедствия, причинени от изменението на климата.

„Само един пример - екстремните горещини от тази година в Европа може да станат нещо обичайно“, казва д-р Ирен Лай, глобален медицински директор в International SOS, цитирана от Independent.

„В допълнение към физическите въздействия, екстремната горещина може да има значителни отрицателни ефекти върху психичното здраве.

От съществено значение е да адаптираме към промяната начина ни на живот и работа, за да защитим здравето си, като същевременно предприемаме стъпки за забавяне и евентуално обръщане на тенденцията на покачване на температурите“, казва ескпертът.

Страните са оценени във всяка категория – медицински рискове, сигурност и изменение на климата – по скала от пет нива. Тя варира от „ниска“ до „много висока“ за медицински и климатични промени и от „незначителна“ до „екстремна“ за рискове, свързани със сигурността.

В последната категория Украйна, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Йемен, Южен Судан, Централноафриканската република и Сомалия получават най-високото ниво на предупреждение „екстремно“.

В части от Ливан, Палестинските територии, Русия и областта Сахел се отбелязва повишение на риска за сигурността, заедно с Еквадор и части от Колумбия - след нарастването на престъпността и безредиците. Рисковете намаляват за Ел Салвадор и части от Непал в резултат на устойчиви низходящи тенденции при редица фактори. Междувременно, най-безопасните страни са Исландия, Люксембург, Норвегия, Швейцария и Дания.

Страните с „много високи“ медицински рискове са Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, Северна Корея, Палестинските територии, Хаити, Либия, Нигер, Буркина Фасо, Гвинея, Гвинея-Бисау, Сиера Леоне, Либерия, Судан, Южен Судан, Централноафриканска република, Еритрея, Бурунди и Сомалия.

Държавите с „много висок“ риск, когато става дума за изменение на климата, включват: Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, Чад, Нигер, Мали, Нигерия, Централноафриканска република, Южен Судан, Етиопия, Сомалия, Демократична република Конго и Мозамбик.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати