Новини Събития

Над 6000 души посрещнаха зимното слънцестоене край Стоунхендж

   
Над 6000 души посрещнаха зимното слънцестоене край Стоунхендж

Хиляди хора посрещнаха с радостни възгласи изгрева над Стоунхендж в Южна Англия в деня на зимното слънцестоене, предаде Пи Ей мидия/ДПА, пише БТА.

Тези, които наблюдаваха спектакъла на неолитния паметник в Уилтшър, се пребориха с доста студеното утро и облачното небе, за да видят Слънцето и да отбележат най-краткия ден в годината.

"Беше чудесно да посрещнем около 6000 души в Стоунхендж тази сутрин, за да отбележат хладното зимно слънцестоене", каза Ребека Ийд от организацията, която се грижи за монумента.

"Радваме се, че още 98 500 души гледаха изгрева на живо онлайн от цял свят". Йид каза, че "въпреки облачното и ветровито начало, хората се насладиха на ярък изгрев на зимното слънцестоене".

Стоунхендж е монумент, изграден на основата на изгрева на Слънцето в средата на лятото и залеза в средата на зимата.

Смята се, че слънцестоенето се празнува там от хиляди години. Датите на равноденствията и слънцестоенията варират, тъй като григорианският календар не съответства точно на продължителността на тропическата година - времето, за което Земята прави една обиколка около Слънцето.

За да се уеднакви календарът с тропическата година, на всеки четири години се въвежда високосен ден и когато това се случи, датите на равноденствието и слънцестоенето се връщат към по-ранната дата, отбелязва ДПА.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати