Анализи Новини

Пролет за Коледа и Нова година

   
Пролет за Коледа и Нова година

  • Дъжд на 1 януари, Йордановден и Ивановден
  • Силен вятър в планините - на ски след 26-и

Истински пролетни температури ни чакат около Коледа - до 17-20 градуса.

Топло ще е и в празничните дни около Нова година. Това каза за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

На 24 и 25 декември ще се усили вятърът по планините от запад-югозапад и с него температурите чувствително ще се повишат. В населените места на север от планините (Велико Търново, Русе) скокът на температурите ще е най-чувствителен.

От вторник вятърът ще отслабне, затова и мъглите ще са често явление, особено в Тракийската низина. Средно температурите ще се задържат между 10 и 14-15°.

По планините също ще е топло. Положителни ще са стойностите на температурите дори над 2200 метра височина - 1 градус. 5-6 градуса ще е на 1500 метра.

Валежи у нас не се очакват около Рождество.

По-динамично и с чести валежи ще е времето по коледните празници в Западна Европа. На 24 декември във Франция и Германия ще премине облачна вълна от океана с валежи предимно от дъжд. На 27 декември отново ще има дъждовна вълна със силни ветрове и валежи от сняг. Нашите сънародници, които ще пътуват натам, трябва да имат предвид, че е възможно

метеорологичната обстановка по Коледа в Западна Европа да се усложни,

предупреди метеорологът.

Според дългосрочната прогноза валежи у нас не се очакват и около новогодишните празнични дни. Ще е сравнително топло със средни температури между 9 и 13-14 градуса.

 

Дъжд в населените места от западните райони на страната и сняг по планините ще превали на 1 януари.

Дъжд се чака на Йордановден и на Ивановден. Цялата първа десетдневка на януари ще е сравнително топла с валежи от дъжд. Според народната метеорология годината е плодородна, когато водите са замръзнали при хвърлянето на кръста на Йордановден, припомни Янков. По-хладно лято и по-бедна реколта има, когато на Богоявление е топло.

За ски ще е подходящо след 26 декември, когато вятърът ще отслабне. Но има опасност от лавини, скиорите да спазват маркировката. Снежната покривка в момента е между 40 и 80 см в Рила и Пирин. С ветровете обаче ще се стопи с около 10 сантиметра. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати