Събития

Семково има голям потенциал за развитие на ски туризма

   
Семково има голям потенциал за развитие на ски туризма

Курортът Семково има голям потенциал за развитие и към него се проявява сериозен инвеститорски интерес, каза за БТА кметът на Белица Радослав Ревански. Според Ревански развитието на курорта ще има ефект върху цялата община и ще задържи местните хора по родните им места. 

През този месец бяха осигурени 5,4 млн. лева за ремонт на пътя Семково – Белица, като с тези средства ще се завърши изцяло пътят от писта "Еделвайс" до град Белица, посочи кметът на общината. Средствата за ремонт на инфраструктурата са осигурени от Министерство на регионалното и развитие и благоустройството по проект, по който през 2022 г. беше преведена половината от предвидената сума от общо 10 млн. лева. С втория транш от 5,4 млн. лева проектът ще бъде завършен, а курортът Семково ще е достъпен по един напълно европейски и безопасен път, каза Ревански и посочи, че преди този проект общината е успяла да ремонтира шест километра от участъка със средства по Програма за развитие на селските райони. 

Развитието на Семково е най-голямата ми амбиция като кмет още от самото начало, каза Радослав Ревански, който от 2015 г. е кмет на община Белица. По думите му, курортът има голям потенциал за развитие не само за общината, но и за целия регион. "Когато говорим за създаване на работни места, за връщане на хората от чужбина, за борба с демографската криза, това е една реална мярка, която ще помогне за преборването на тези проблеми", допълни Ревански. 

Със засилената реклама на курорта интересът към него нараства. Семково вече се промотира и зад граница, благодарение на немския бизнесмен Матиас Цайтлер, който закупи една бивша база, за да я превърне в пространство за споделено живеене с апартаменти, в които ще бъдат заети от дигитални номади, разказа кметът на Белица. При проведения разговор между двамата Ревански е уверил, че пътят до курорта ще бъде ремонтиран. "Семково придобива все по-голяма популярност и, разбира се, все повече туристи, а пътят съвсем резонно улеснява този процес, защото преди курортът беше трудно достижим",поясни кметът. 

Преди няколко години са предприети действия, за да може Семково да се развие. В момента от страна на общината сме направили абсолютно всичко възможно, но най-големият проблем е, че курортът е върху държавен горски фонд, посочи кметът. "В момента правим подробни устройствени планове, като се надяваме на земеделското министерство, да могат да бъдат прехвърлени тези имоти, които искаме – и пистите, и широките поляни да станат общинска собственост", допълни Ревански. 

Желанието на общинското ръководство е частта, по която може да се изгради лифт, също да бъде общинска собственост, тъй като има сериозен инвеститорски интерес. Искането на инвеститорите, обаче, е да се преговаря с общината, "виждайки в мое лице, че сме загрижени за този процес и ще дадем всичко от себе си", каза още Ревански. Той посочи, че ако получи подкрепа Семково ще придобие "онзи европейски вид, за който не само аз мечтая, а и всеки любител на зимния спорт". 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати