Новини Транспорт

Туристи тръгват с луксозна капсула към Космоса през 2024 г.

   
Туристи тръгват с луксозна капсула към Космоса през 2024 г.

Американска компания конструира и представи луксозна капсула, с която ще извежда туристи за разходки в Космоса. 

Space Perspective показа тестовия модел на своята капсула Neptune, която разработва от 2020 г. насам. Тя ще лети на ръба на открития Космос - на над 30 км надморска височина, като е планирано да извъшва 6-часови полети. От тази височина се виждат идеално и Земята, и абсолютният мрак на Космоса. 

Пътниците ще се возят в капсулата Spaceship Neptune, която ще виси под напълнен с водород "космически балон с дължина на футболен стадион“, който ще я изкачва нагоре. Достигането на пределната височина ще отнема два часа, след което ще има два часа наблюдение на гледката и още два часа за връщане и кацане. За да стане последното, водородът ще бъде освобождаван постепенно от балона.

Капсулата е оборудвана с кожени седалки, бар за освежителни напитки, Wi-Fi комуникационна система с възможност за предаване на живо, 360-градусови панорамни прозорци, оптични уреди за наблюдение и тоалетна под палубата. Местата в нея вече се продават предварително по $125 000.

Тестовият модел на Neptune бе представен като "това, с което компанията ще лети, след като бъде пусната в търговска експлоатация". Първият полет - очакван до края на пролетта, все пак ще бъде без екипаж, а до края на 2024 г. ще стартира и редовното извеждане на туристи в космическа орбита.

Основателят на Space Perspective и неин изп.-директор Табер Маккалъм обяви също така, че компанията почти е заършила и кораба Marine Spaceport Voyager - от него полетите ще стартират и пак той ще прибира от океана кацналия балон и капсулата с туристите след завръщането им.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати