Новини Събития

Сърбия посреща над 100 000 чуждестранни туристи за празниците

   
Сърбия посреща над 100 000 чуждестранни туристи за празниците

Очаква се Сърбия да посрещне над 100 000 чуждестранни туристи за празниците, заяви директорката на Туристическата организация на Сърбия Мария Лабович, цитирана от националната телевизия РТС и БТА. Лабович отбеляза, че в последната седмица от годината много хора се възползват от празничната атмосфера и прекарват почивката си в пътуване.

"Очакваме, че този зимен сезон ще бъде наистина добър, особено като имаме предвид, че 2023-та беше рекордна година за туризма ни", посочи тя. Лабович обърна внимание, че в момента има големи задръствания по сръбските гранични пунктове, но не всички пътуващи ще останат в Сърбия - някои само преминават на път за други страни.

"Някои от тях все пак ще останат в Сърбия - ще видим това през следващия уикенд. Стараем се да им покажем, че когато преминават през Сърбия могат да спрат за почивка", отбеляза тя. По думите ѝ туристите от региона са най-честите посетители на страната, но се наблюдава голям поток на туристи и от Русия и Турция, както и от Китай и Германия. Тя отбеляза също, че ски сезонът в Сърбия е започнал много добре и има сняг, въпреки че сезонът все още е в началото си. Туристическата организация на Сърбия очаква, че капацитетът за настаняване на туристи на планинските курорти ще бъде почти напълно запълнен.

"През зимния период, особено за празниците, най-атрактивни са курорти като Сокобаня, Върнячка баня, Пролом, Луковска и Куршумлийска", каза Лабович и допълни, че цените в повечето курорти са по-високи в сравнение с миналата година, но има и места, на които са останали без промяна.