Анализи Новини

Шопинг туризмът е привлякъл 2,1 милиона чужденци в Италия през 2023 година

   
Шопинг туризмът е привлякъл 2,1 милиона чужденци в Италия през 2023 година

Италия се е превърнала в "обетована земя" за чуждестранните туристи - любители на шопинга, пише италианското издание "Соле24оре". Именно на нея са се спрели около 2,1 милиона посетители от чужбина (+7 на сто спрямо 2019 година) в рамките на 2023 г.

Сред отделните националности преобладават германците, американците и британците, които са похарчили на Ботуша общо 7,7 милиарда евро. Що се отнася до дневните разходи класацията се променя: на първо място се нареждат японците с 265 евро, следвани от швейцарците (207 евро) и американците (171 евро). Тези суми надвишават средните разходи от 131 евро.

Ако се анализират съответните тенденции през август 2023 г. спрямо същия месец на предходната година, е налице среден растеж от +9 на сто на разходите на туристите, който скача до +30 на сто при тези, които идват от страни извън ЕС. Това са някои от данните, представени по време на шестото издание на италианския форум "Шопинг туризъм".

"Шопинг туризмът ни дава възможност да увеличим цялата стойност на продукта "Произведено в Италия", заяви Ивана Йелинич, президент и главен изпълнителен директор на Националната агенция за туризъм (Enit).

"Хармонизирането на туристическото предлагане с продуктите, които са представителни за образа на Италия, е акт на осъзнаване на ексклузивността на италианския начин на живот и възприемане на света и на всички креативни, продуктивни и артистични проявления на Италия", отбелязва тя.

"Задължени сме да разпространяваме този образ в международната панорама по най-добрия възможен начин, предлагайки също така и пакети, обхващащи и чудесата на италианския лайфстайл", каза Ивана Йеленич.

Така през 2025 г. Италия ще се превърне във водеща дестинация сред тези, които пътуват с цел шопинг, отчита италианското издание. Потвърждение за това е увеличението на необлагаемите с данъци разходи в Континентална Европа, които са нараснали с 15 на сто спрямо предпандемичното равнище. "Данните за необлагаемите разходи между януари и ноември 2023 г. извеждат на преден план притегателната сила на Италия като страна за луксозен шопинг туризъм", обяснява Дениз Боландрина, директор "Маркетинг продажби" в "Глоубъл Блу" (Global Blue). В този сегмент необлаганите с данъци разходи са нараснали със 124 на сто спрямо 2019 г.

Възстановяването е задвижвано от нов микс от националности, благодарение най-вече на туристи от САЩ и страните от Залива, които допринасят за 26 на сто и 11 на сто от общия шопинг на луксозни стоки, необлагани с данъци. Начело на класацията по разходи в сегмента се нареждат американците (+250 на сто) и арабски туристи от страните от Персийския залив (+170 на сто), докато разходите на китайците са се понижили с -52 на сто през октомври спрямо същия месец на 2019 г. Така общите разходи на американските и арабските туристи са нараснали повече от двойно спрямо 2019 г.

Предпочитани дестинации за шопинг на американците са Рим, Милано, Неапол, Венеция и Флоренция, като 91 на сто от тях не биха се отказали от покупката на италиански продукти, 53 на сто биха купили гастрономически продукти, следвани от модни стоки, а 80 на сто вече са посетили или искат да посетят занаятчийски ателиета или компании с типични продукти.