Новини Хотели

Емоцията Ориент Експрес може да се преживее в хотел в Букурещ

   
Емоцията Ориент Експрес може да се преживее в хотел в Букурещ

На 4 октомври 1883 г. "Ориент Експрес" започва първото си пътуване от Париж до Румъния, преминавайки през територията на шест държави. 140 години по-късно бивша банка в стария център на Букурещ, превърната в хотел за 42 млн. евро, предлага пътуване във времето с "Ориент Експрес".

“Пътническият влак на дълги разстояния, създаден през 1883 г. от френското дружество Compagnie Internationale des Wagons-Lits, е бил олицетворение на несравнимата елегантност на Бел Епок, свързвал е великолепието на Изтока и Запада. В навечерието на зимните празници искахме да пресъздадем тази епоха с нейното величие и изтънчено богатство, затова превърнахме фоайето във вагон, като използвахме оригинални снимки и предмети. Искаме да пренесем хората във времето, в което всяко пътуване е било приказка”, разказват пред БТА мениджърите на хотела.

За да бъде пълно изживяването, музиката и кулинарните специалитети през този месец също са в духа на Ориент Експрес.

Сградата привлича туристи от цял свят не само с вътрешната и външната украса и с ретро возилата, паркирани отпред, но и с историята си. Тук са първите стенописи в Румъния, направени от жена. Някогашният офис на председателя на банката днес е президентският апартамент на хотела. Коктейлите се сервират в бар, разположен в бившия сейф на финансовото учреждение. 

Обновяването и реставрацията на сградата, която е със статут на исторически паметник, продължават три години. Местни майстори успяват да възстановят характерния стил на Румъния от периода между двете световни войни. В екипа е и българката Елиза Йокина, която от 26 г. живее в Румъния и работи като архитект. 

Основана през 1848 г., Марморош Бланк Банк (Marmorosh Blank Bank) първоначално функционирала като търговска къща, която се занимавала с търговия на строителни материали и с кредитиране. Постепенно институцията се трансформирала в банка и е имала изключителното право да участва в бизнеса за закупуване на оръжия, необходими в румънската война за независимост (1877 г.).

По-късно финансира изграждането на железопътни линии и създава серия от индустриални предприятия като Захарната фабрика "Китила" (Chitila), Циментовата фабрика "Браила" (Brăila) и Фабриката за хартия "Скайени" (Scaieni). 

През 20-те години на миналия век "Марморош Бланк" е най-мощната търговска банка в Румъния. През 1923 г. има 30 представителства по целия свят, включително в Ню Йорк, Лондон, Париж и Истанбул.

В резултат на световната икономическа криза през 1930 г. "Марморош Бланк Банк" (Marmorosch Blank Bank) изпада в несъстоятелност, а след това и във фалит. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати