Новини Събития

Младеж изтегли кредит, за да построи фолклорен музей край Момчилград

   
Младеж изтегли кредит, за да построи фолклорен музей край Момчилград

Първата интерактивна фолколорна къща музей в България вече посреща гости, а създателят й - младият народен певец Филип Синапов успя да сбъдне мечтата си. На 23 години той изхарчи всичките си спестявания и изтегли кредит, само за да може да направи място, в което хората да научат повече за забравените традиции, занаяти и обичаи в България, предава Нова телевизия.

На Коледа преди година младежът от Момчилград има само една мечта - и тя е да изгради първия в България фолклорен интерактивен музей. "След двугодишен труд на 23 април 2023 г. фолклорна къща "Гърнатскине конаци" беше официално открита", казва сега щастлив Филип.

Снимка: Facebook/фолклорна къща „Гърнатскине конаци”

На всеки сантиметър от тази къща има съкровище - вещи, които са на изчезване, обувки на 100 години, платове, правени от прапрабабите му. "Това бяха два камиона и един голям микробус с покъщнина, за да се обзаведат трите етажа", обясни той.

В свободното си време Филип не играе компютърни игри. Неговата игра е тази - сам да тъче, плете и украсява. И да обучава другите на всичко, което може. "Поне за малка част - да се докоснат до миналото на своите предци", сподели Синапов.

За да изгради къщата музей от основите до покрива - Филип влага всичко, което има и което няма. Налага му се да изтегли кредит, който ще връща следващите 25 години, и отново да го вложи в мечтата си. Само че той гледа отвсякъде, но не и от тази гледна точка. Похарчил е всичко само за да може да посреща посетители, на които да разказва за другата - позабравената България.

"Нито един път не съм съжалявал, че го направих. От голата поляна в началото, един ред когато се вдигаше на къщата, за мен беше огромна радост", каза той.

Скептиците биха казали, че с тези пари може да се обзаведе една модерна хубава къща само бъдещото му семейство. "Да, но това не би ме радвало. Моето виждане е такова, че когато обединя професиите и в случая мога да давам знанията, които съм завършил, а те са немалко - да бъда просто потребен, а това е най-важното. И удовлетворен също, защото човек, ако не бъде удовлетворен, то защо се събужда сутрин?", запита Синапов.

Той има своя отговор - събужда се сутрин и жонглира между всичко, което е - фолклорен изпълнител, писател, педагог. Посреща и изпраща посетители. Но ги изпраща с един куп истории, които няма да открият в интернет.

"Всяко нещо тук е живо и използваемо, а не част от интериора", каза Филип Синапов.

Вече е посрещал групи с деца, на които е показвал от къде идва хлябът. "По-голямата част от децата ахваха как така хлябът се появява от сърп, как се е появявал от паламарка, как се появява от едно снопче житни класове, но самите те наистина го видяха", разказва Синапов.

"Мои приятели много често споделят, че вижданията ми са характерни за техните родители и техните баби и дядовци. Ако бях в другото време - щеше да има още много такива", споделя той. Сега той е като един на милион, в най-добрия случай. И в най-добрия сценарий за него - някой ден тази къща ще е напълно завършена. Но за това му трябват още средства, някой, който да повярва в идеята му, така както той самият вярва в нея.