Анализи Новини

Българският паспорт отново е сред най-влиятелните в света

   
Българският паспорт отново е сред най-влиятелните в света

Българският паспорт се нарежда на 14-то място сред документите за самоличност, които дават безвизов достъп до най-много държави по целия свят.

Българите могат да пътуват без визи до 177 държави, става ясно от ежегодната класация Henley Passport Index, която подрежда в класация всички паспорти в света

Класацията се прави на базата на данни от Международния организация за въздушен транспорт (IATA). Ранглистата се оглавява от сингапурския паспорт, който дава безвизов достъп до до 193 държави по целия свят, а на второ място е японският паспорт с достъп до 192 дестинации.

На третата позиция с безвизов достъп до 191 държави се нареждат едновременно Финландия, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Испания и Швеция.

Въпреки че България е на 14-то място, преди българския паспорт в класацията са паспортите от почти всички държави в ЕС. Българският паспорт се оценява като еднакво влиятелен с този от Румъния и Монако.

С по-малко безвизови дестинации са хърватите - 176, сърбите - 173, а Северна Македония и Черна гора имат достъп до едва125държави.

През 2022 г. България и Хърватия се деляха 17-ото място с безвизов достъп до 173 страни в света, докато сега се придвижване с три позиции нагоре и повече безвизови дестинации.

Най-трудно е пътуването за гражданите на Афганистан, Сирия и Ирак. Хората с такива паспорти имат безвизов достъп до по-малко от 30 държави в света.