Анализи

Кои са неразкритите мистерии на пирамидите

   
Кои са неразкритите мистерии на пирамидите

Пирамидите в Гиза, построени, за да пребъдат във вечността , са направили точно това. Монументалните гробници са реликви от епохата на Старото царство в Египет и са построени преди около 4500 години.

Египетските фараони са очаквали да се превърнат в богове в задгробния живот. За да се подготвят за следващия свят, те издигали храмове на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си - пълни с всички неща, от които всеки владетел би имал нужда, за да се ръководи и поддържа в следващия свят, съобщи National Geographic.

Всяка от трите масивни пирамиди е само част от по-голям комплекс, включващ дворец, храмове, ями за слънчеви лодки и други съоръжения. Ето какво трябва да знаете за това кой ги е построил, как са били построени - и за съкровищата, които са открити вътре.

Кой е построил пирамидите в Гиза?

Фараонът Хуфу е първият египетски цар, който построява пирамида в Гиза - проект, който той започва около 2550 г. пр.н.е. Неговата Голяма пирамида е най-голямата в Гиза и първоначално се е извисявала на около 147 метра над платото - сега тя е малко по-ниска, а гладките й облицовъчни камъни отдавна са изчезнали. Всеки от нейните приблизително 2,3 милиона каменни блока тежи средно от 2,5 до 15 тона.

Синът на Хуфу, Хафре, построява втората пирамида в Гиза около 2520 г. пр.н.е. Некрополът му, или погребалното съоръжение, се откроява на фона на пейзажа, защото включва и Сфинкса - загадъчен варовиков паметник с тяло на лъв и глава на фараон. Сфинксът, който преди 1800 г. прекарва хиляди години заровен в пясъка, като се вижда само главата му, може би стои на стража пред гробничния комплекс на фараона, въпреки че няма категорични доказателства, че той го е построил.

Третата от пирамидите в Гиза е значително по-малка от първите две - по-малко от половината от височината им, около 218 фута. Построена от сина на Хафре - Менкауре около 2490 г. пр. н. е., сложният комплекс на пирамидата включва два отделни храма, свързани с дълъг път, и три отделни пирамиди на царици. Камерите на Менкауре включват уникални за Гиза декоративни ниши и сводест таван в самата му погребална камера. Красивият саркофаг на фараона е изгубен в морето близо до Гибралтар през 1838 г.

Как са били построени пирамидите?

Древните инженерни постижения в Гиза са толкова впечатляващи, че дори днес учените и инженерите не могат да бъдат сигурни как точно са построени пирамидите. Въпреки това те са научили много за хората, които са ги построили, и за политическата власт, необходима за осъществяването им.

Строителите са били квалифицирани египетски работници, които са живеели в близкия временен град, простиращ се на около 17 хектара. Останките от пекарни и купчините животински кости показват, че те са били много добре хранени за труда си. Археологическите разкопки на очарователния обект разкриват високоорганизирана общност, богата на ресурси, която трябва да е била подкрепена от силна централна власт.

Археологически обекти в цял Египет и записи, записани върху древни папируси, показват, че лодкарите са използвали Нил и мрежа от изкуствени водни пътища, за да доставят материали до платото Гиза, включително гранит от кариерите в Асуан, медни режещи инструменти от Синайския полуостров и дървен материал от Ливан. За да издържат работниците, те доставяли и добитък от ферми в близост до делтата на Нил.

Вероятно общностите в цял Египет са предоставили работници, както и храна и други стоки от първа необходимост за това, което в известен смисъл се е превърнало в национален проект за демонстриране на богатството и контрола на древните фараони.

Учените и инженерите все още спорят как точно са били построени пирамидите. Общоприето е мнението, че египтяните са придвижвали масивните каменни блокове към височините по големи рампи, смазани с вода или мокра глина, като са използвали система от шейни, въжета, ролки и лостове.
Някои предполагат, че външните рампи са се движили зигзагообразно или спираловидно около всяка пирамида, докато една по-спорна теория предполага, че са използвани вътрешни рампи.

Тези тайни на строежа на пирамидите може би се крият под повърхността. Може би, когато бъдещите технологии за визуализация разкрият подредбата на блоковете вътре, те ще предоставят план за това как египетските строители са създали тези вечни паметници.

Ако пирамидите са помогнали за изграждането на древен Египет, те също така са го съхранили.

"Много хора мислят за обекта само като за гробище в съвременния смисъл на думата, но той е много повече от това", казва египтологът от Харвардския университет Питър Дер Мануелян. "В тези украсени гробници има прекрасни сцени от всеки аспект на живота в Древен Египет, така че става дума не само за това как са умирали египтяните, но и как са живели."

Този вид изкуство включва изображения на древни земеделци, които работят на полето и се грижат за добитъка си, ловят риба и птици, практикуват дърводелство, носят костюми и изпълняват религиозни ритуали и погребални практики.

Надписите и текстовете също позволяват да се изследват египетската граматика и език. "Почти всяка тема, която искате да изучавате за фараонската цивилизация, е достъпна на стените на гробниците в Гиза", казва Дер Мануелян.

Много от тези уникални ресурси са свободно достъпни за всички в проекта "Гиза" (The Giza Project) - огромна колекция от снимки, планове, рисунки, ръкописи, записи на предмети и дневници на експедиции от водещи световни институции, събрани в невероятно онлайн хранилище за материали, свързани с Гиза.

Тази колекция съхранява картини и надписи, които междувременно са избледнели, улавя артефакти, които са били изгубени или унищожени, и отключва гробници, които не са достъпни за обществеността.

И макар че нищо не може да повтори преживяването от личното посещение на Гиза, реконструкциите на GIZA 3D могат да бъдат най-близкото до него. Виртуални посетители от всяка точка на света могат да се разхождат из чудесата на платото и да правят обиколки с екскурзовод на пирамиди, храмове и дори гробници.

Какво все още откриваме за пирамидите?

Пирамидите в Гиза все още крият много тайни. И докато учените продължават да правят нови открития, много от тях повдигат и нови въпроси.
От 2015 г. насам проектът ScanPyramids - международен екип под ръководството на египетското Министерство на антиките - използва съвременни технологии, за да проникне в пирамидите, без да стъпва вътре. Напредъкът във физиката на високоенергийните частици им позволи да използват космически лъчи, за да разкрият различни празни пространства, които са били скрити в продължение на 4500 години - включително една празнота, която съперничи по размер на Голямата галерия на пирамидата, и друг проход, наречен Коридор на северната страна, към пирамидата на Хуфу.

Не е ясно дали в тези пространства има нещо, но повечето експерти смятат, че те нямат ритуално значение. Вместо това те вероятно са били използвани по време на строителството - внимателно разработена система за разпределяне на тежестта и напрежението на тези емблематични структури, които определено са издържали теста на времето./Darik