Новини Събития

Планетариумът в Смолян отваря врати през януари

   
Планетариумът в Смолян отваря врати през януари

Очаква се през януари ремонтът и оборудването на планетариума в Смолян да приключат и той да отвори врати за посетители, каза кметът на града Николай Мелемов.

Той уточни, че е трябвало да дойдат италианци, за да монтират апаратурата в Звездната зала, което е последната дейност и най-важната. "Сега се оказа, че ще дойдат хора от Китай в началото на януари и те ще монтират купола. Тоест през януари проектът ще бъде окончателно завършен и се очаква планетариумът да започне да посреща туристи“, поясни Мелемов.

Кметът допълни, че ще направят хубава реклама на емблематичната са Смолян сграда. "Уверен съм, че планетариумът ще привлече много туристи. Ще бъде най-хубавият планетариум на Балканския полуостров“, посочи Мелемов пред "Фокус".

Той припомни, че в дейностите по ремонт и саниране на сградата са вложени над 2 млн. лв. и отделно още толкова са дадени за оборудване. "Това са доста пари и се радваме всичко ще се случи, въпреки че го обещахме отдавна. За 50 години един път се ремонтира планетариумът и може да се гордеем с новата му визия и възможности, когато бъде открит“, каза още Николай Мелемов.