Заведения Новини

Запазването на маса в ресторант в Ню Йорк става все по-трудно

   
Запазването на маса в ресторант в Ню Йорк става все по-трудно

"Всичко е запазено, места няма" - все повече жители на Ню Йорк чуват това, когато се обадят да си резервират маса в ресторант. Просто навсякъде е пълно, пише АРД. Изданието цитира Оливие Филограсо, мениджър на ресторант в Манхатън, който потвърждава напрегнатата ситуация. Маси се запазват вече седмица по-рано - при това за късно вечерта, след 22 часа.

"Не е заради коледните празници. Просто нюйоркчани обичат да се хранят навън", посочва ресторантьорът. Неговият съвет е резервациите да се правят поне месец по-рано.

Всичко е запазено от седмици

В особено популярните заведения, като Polo Bar на дизайнера Ралф Лорен, известен с модната си линия "Polo", импровизираните посещения са напълно невъзможни. Там резервацията е задължителна, както и съответният дрескод. Запазването на маса по телефона пък изисква огромно търпение - обикновено се чака дълго, са казва още в репортажа.

Друга възможност са платформите, през които може да се направи резервация. Невинаги обаче запазването на маса е безплатно - някои заведения начисляват такси. Вече има и платформи, на които свободните места се разиграват като на търг, посочва АРД.

200 долара за маса

Една от тези платформи е Appointment Trader, основана от Йонас Фрей, преселник от Германия. Пред АРД той споделя, че много голям интерес в момента има към заведението за бургери 4 Charles Prime Rib. Но също и Polo Bar е сред много търсените на сайта.

Именно резервациите там са и едни от най-скъпите, казва Фрей пред АРД. "Резервациите за Polo Bar вървят средно по 214 долара - само за масата, храната се плаща отделно", уточнява германецът. Въпреки това смисъл има: "Хората плащат маса пари, за да отидат на опера или театър, а ултрамодерните ресторанти на Манхатън не им отстъпват по нищо като преживяване", посочва Фрей, цитиран от АРД.

За отказана резервация също се плаща

Навремето за получаването на резервация са помагали личните контакти - например с портиера на съответния ресторант, на когото се е давала определена сума, за да се стигне до мечтаната маса. Сега тази работа се върши от приложенията или от телефоните за резервация. Но при тях гаранция няма. В тази връзка АРД разказва следния куриозен случай: клиент чакал цели два часа и половина на телефона, за да чуе накрая, че в Polo Bar свободни места няма.

От репортажа на германската медия научаваме също и това, че нерядко за отказана резервация също се плаща - обикновено това излиза 25 долара на човек. Елитният ресторант Eleven Madison Park блокира сумата от 750 евро като гаранция едновременно с резервацията на вечеря за двама. Препоръчително, освен това, е и да се четат надписите с дребен шрифт на сайта. Например това, че при отказана резервация не се връща нищо, посочва още АРД.