Заведения Новини

Парижки ресторант предлага гледка от първия ред за откриването на Нотр Дам и Олимпиадата

   
Парижки ресторант предлага гледка от първия ред за откриването на Нотр Дам и Олимпиадата

Парижкият ресторант "Тур д‘Аржан" ("Сребърната кула") може да се похвали с винарска изба с 320 000 бутилки, световно известната си рецепта за патица и с 441-годишната си история, съобщава БТА.

Понастоящем легендарният ресторант е напът да предлага наред със своето "неустоимо основно ястие" и гледка от първия ред за две от най-значимите събития на 2024 година - отварянето на катедралата "Нотр Дам" след възстановяването й и церемонията по откриването на Летните олимпийски игри.

Градска забележителност сама по себе си и вдъхновение за ресторанта във филма "Рататуй", "Тур д‘Аржан" отвори неотдавна, след като бе обновен, запазвайки традициите си, като същевременно се приспособява към 21 век. 

"За редица клиенти е много успокояващо да видят, че подобни сгради все още присъстват във френската гастрономическа история", заяви собственикът и главен изпълнителен директор Андре Терай пред АФП.

Ресторантът има претенцията да е най-старият в Париж - над вратите му е изписана годината "1582". Твърди се, че крал Анри Четвърти е ял там пастет от чапла, Кралят Слънце Луи Четиринайсети e бил домакин на вечеря, на която е била сервирана цяла крава, а президенти, артисти като Салвадор Дали и известни личности като Мерилин Монро са посещавали ресторанта в по-новата му история. 

В наше време ресторантът със звезди на "Мишлен" (Michelin) остава едно от най-ексклузивните места във френската столица и недостъпно за мнозина. Най-обикновеното фиксирано меню за обяд е на цена 160 евро, а най-достъпната фиксирана цена за вечеря е 360 евро и то дори без да надникнете в 8-килограмовата книга, наречена "библията" на винарската изба.

Възроденият "Тур д‘Аржан" предлага и опции за тези, които искат да вдъхнат от "възвишената" му атмосфера, без да инвестират в цяло меню: салон на приземния етаж предлага кроасани за закуска сутрин, в съседен бар се сервират коктейли край камината вечер, а за по-топлите месеци има отворен бар на покрива, откъдето посетителите могат да се насладят на спиращи дъха гледки. 

Катедралата "Нотр Дам" заема централно място в парижката панорама и в момента е най-забележителната строителна площадка. Майстори монтират нов шпил и покрив, замествайки тези, които се срутиха през 2019 г. вследствие на пожара, заплашил да унищожи цялата средновековна сграда. 

Скелето, което обгражда катедралата, ще бъде премахнато постепенно в рамките на 2024 година, навреме за планираното й отваряне на 8 декември. 

За съседния "Тур д‘Аржан", реставрирането на "Нотр Дам" е отлична новина.

"Нотр Дам" е знакова забележителност, макар и Айфеловата кула да отклони част от вниманието", казва Терай. След пожара "Нотр Дам" получи значителна финансова подкрепа, най-вече от САЩ. "Многото любов, дошла от чужбина, е гаранция, че катедралата ще бъде реновирана", добавя той. 

"COVID в известен смисъл ускори процеса, както и Олимпийските игри - те са един вид катализатор за всичко, което се случва в Париж",  подчертава Терай. "Имаме място на първия ред за церемонията по откриването на Олимпийските игри. Това е голяма привилегия", казва той, посочвайки мястото на река Сена, откъдето ще започне разточителната церемония на 26 юли. 

След отварянето ресторантът получава предимно положителни отзиви, след като години наред се твърдеше, че разчита на стари лаври. Според "Мишлен" кухнята и обслужването са били осъвременени, без да "се отдалечават от природата си". 

"Тур д‘Аржан" има преустроена трапезария с отворена кухня и апартамент с една спалня на последния етаж, чийто наем е почти 9000 евро на нощ. 

Емблематичното ястие на ресторанта остава пресована патица, сготвена в собствената й кръв и нарязана от сервитьорите във въздуха, вместо върху подноса. 

От 1890 г. ресторантът дава на клиентите си сертификати с номер на всяка сервирана патица, като те вече са надвишили отметката от 1 милион.

Персоналът в кухнята използва местни продукти и следи стриктно за спазването на рецепти като съблазнителното предястие "мистериозно яйце" в сос от трюфели. 

"Трябва да сготвите белтъка, но не и жълтъка на яйцето", обяснява главният шеф готвач Яник Франк.

"Хората, които идват в ресторанта, са изненадани, като не знаят каква е тайната и често ме питат как успявам да запазя жълтъка вътре суров, а белтъкът да е сварен. За съжаление не мога им кажа, просто не мога да им кажа", казва той, усмихвайки се. 

"Тайната трябва да си остане тайна. Воала".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати