Царевец посрещна първите си посетители за 2024 г.

   


Крепостта „Царевец“ посрещна първите си посетители в първия ден от новата година. Инициативата на Регионалния исторически музей крепостта да отваря врати на 1 януари в 12:00 часа е дългогодишна и вече се е превърнала в традиция, каза директорът на музея д-р Иван Църов.

Първият турист за 2024 година е 39-годишният Ростислав Тодоров, който беше посрещнат официално пред входа на архитектурно-музейния резерват от директора на музея и получи сувенири и книги с историческа тематика, свързани с музеите и културните обекти във Великотърновско.
В първия ден на новата година на Царевец се качиха туристи, както от България, така и от Румъния, Франция и Дания. Великотърновската крепост е единственият музей в България, който работи 365 дни в годината, а през 2024, те ще бъдат 366, тъй като годината е високосна, допълни д-р Църов, цитиран от БТА.

По-рано днес на площада пред Царевец се събраха и десетки ентусиасти, които се включиха за девета поредна година в новогодишния туристически поход по търновските възвишения под мотото “Усмихнато, бодро и свежо начало на новата година“. Инициатор е Калин Василев, основател на организацията „Велико Търново рънс- движение и здраве за всеки“.