Анализи Новини

Над 20 милиона посещения отчита Хърватия за 2023 година

   
Над 20 милиона посещения отчита Хърватия за 2023 година

Миналата година броят на туристическите посещения в Хърватия е бил 20,6 милиона, като са осъществени 108 милиона нощувки в страната, съобщи Хърватският туристически съвет (HTZ), цитиран от агенция ХИНА, пише БТА.

Посещенията са били с 9 на сто повече спрямо 2022 година, а нощувките с 3 на сто повече.

Данните на регистрационната система eVisitor показват, че нощувките са на нивото на рекордната 2019 г. преди началото на ковид пандемията.

Хърватия е била най-предпочитана дестинация за германци, словенци, австрийци, поляци, както и за местните хърватски гости, според статистиката за нощувките.

Освен това Чехия, Унгария, Словакия и Нидерландия също са били важни туристически пазари, от които в Хърватия пристигат туристи.

Миналата година Хърватия допълнително затвърди позицията си на една от най-желаните европейски дестинации, каза директорът на съвета Кристян Станичич.

Според eVisitor само през декември броят на туристическите посещения е скочил със 17 процента до 394 000, а нощувките са се увеличили с 10 на сто до 938 000.

Най-много туристи през последния месец на 2023 г. са пристигнали от Словения, Австрия, Босна и Херцеговина, Германия и Италия, както и местни туристи. Най-търсените дестинации са били Загреб, Опатия, Сплит, Дубровник.

90 000 туристи са посрещнали Нова година в хърватските градове.