Заведения Новини

Франция има едни от най-добрите ресторанти в света

   
Франция има едни от най-добрите ресторанти в света

По време на престоя си във Франция легендата Джулия Чайлд прави заключението, че едно от очарованията на френската кухня е изобилието от масло. За 2023 г. в страната има точно 630 ресторанта с поне една звезда "Мишлен" и още поне два пъти по толкова, които са отличени с други награди или най-малкото с ласкави оценки от посетителите си. 

Да усвоиш френската кухня и да я предлагаш в пълното ѝ великолепие се смята за изкуство. Някои смятат, че във френската храна има "je ne sais quoi" - невидим и недоловим фактор във вкуса.

Но дали само това прави френските ресторанти едни от най-добрите?

Снимка: iStock

Всъщност в основата на вкусната френска храна най-често е техниката ѝ на приготвяне. Дори и френският омлет не е само изсипване на 2-3 разбити яйца в затоплен тиган, а е рецепта със средна степен на сложност и време за приготвяне от поне 20 минути.

И висшият пилотаж далеч не спира дотук.

Техники като фламбиране, сотиране, поширане и шпиковане са измислени именно във Франция.

Пак оттам идва рязането на жулиени, деглазирането с вино, рязането на билки и зеленчуци "на шифонада".

Във Франция за да получиш титлата "шеф-готвач", са необходими поне 10 години учене, което започва точно с усвояването на готварските техники.

В началото преподавателите не позволяват абсолютно никаква импровизация върху класическите френски рецепти до съвършеното им усвояване.

Чак след това готвачите могат да пристъпят към собствени трактовки на ястията...

Снимка: iStock

Французите от своя страна не спират да търсят оригиналния вкус на любимите си храни и не пестят критики, ако не го намерят. 

В кулинарния си блог Антъни Перигрин, специалист по френската храна и вино, обяснява как почти всеки французин, който познава, има интерес към кулинарията.

"Французите могат да говорят за горски гъби или традиционни сосове до момента, в който искаш да ги удариш с блендер в главата", пише Перигрин.

Той има предвид не само сложното приготвяне на отделните компоненти, но и факта, че във Франция качеството на съставките е на първо място.

За стека "Шатобриан" се използва само най-качественото говеждо, докато за дъската с мезета от хладилника се вадят отбраните сирена и колбаси. Тази култура се налага и по френските ресторанти, защото повечето французи не са склонни на компромиси.

Те предпочитат въобще да не хапнат трюфели или стриди, вместо да се задоволят с посредствени продукти с неясен произход. И, да, осъзнават, че тези продукти в пълния си блясък струват скъпо и затова не пестят, когато решат да ги консумират.

И не на последно място, огромен процент френски ресторанти пазаруват сезонни фермерски стоки и намират това за напълно нормално.

Тази концепция на доставка на продуктите и приготвянето им, само когато са в сезона си, няма нужда от разясняване. Няма реномиран френски готвач, който например да готви с домати и краставици в средата на зимата и да очаква превъзходен вкус накрая.

Заради следването на сезонността в продуктите са се родили френски класики като френската лучена супа за зимата, патладжаните в сос от черен пипер за есента и леките плодови тартове за лятото.

А когато всичко това е придружено и от чаша отлично френско вино - високите оценки за френските ресторанти сякаш идват от само себе си.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати