Заведения Новини

Знаете ли кой е най-известният бар в света и кой е бил редовен негов клиент повече от 20 години?

   
Знаете ли кой е най-известният бар в света и кой е бил редовен негов клиент повече от 20 години?

Най-легендарната кръчма в света – "Ел Флоридита" в Хавана, е любимият бар на Хемингуей и един от най-известните в света. За нея разказа водещият на предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" Або в новата си рубрика "Легендарните кръчми". 

Барът е открит през 1817 г. с името "Ла пиня де плата" ("Сребърният ананас"). От първия си ден барът е популярно място за гражданите на Хавана, а по-късно – и за търговски пътници и туристи. Именно северноамериканските туристи предложили на собственика да смени името на бара на "Ел Флоридита", както се нарича той от 1914 г. до днес.  

"През същата година каталунският имигрант Константино Рибалайгуа Верт започва работа като барман в "Ел Флоридита". Той бил много популярен сред гостите си, които го наричали Константе. От 1918 г. той става собственик на бара. Константе обичал да експериментира, непрекъснато се опитвал да предлага на гостите си нови коктейли – всичките с ром. През 1931 г. той създава коктейла Дайкири. Това прави "Ел Флоридита" световно известен. Ето защо барът се нарича още "Люлката на Дайкири", разказа Або.  

С това барът добива широка популярност и се превръща в училище за най-добрите и квалифицирани бармани. "Учениците били наричани "кантинерос“ – знак за качество на всеки, на когото било позволено да се учи от Константе. Специализирали в коктейли, приготвени с пресни плодови сокове и ром“, допълни Або.  

През 1953 г. барът е признат от списание "Ескуайър“ за един от седемте най-известни бара в света.  

В "Ел Флоридита“ има статуя на Ърнест Хемингуей на любимото му място в края на бара. За първи път той е негов гост през 1932 г. "Крилата фраза на Хемингуей е "Мохитото – в "Ла Бодегита“, Дайкирито – в "Ел Флоридита“. Той е редовен посетител на бара над 20 години. Там са се провеждали много сбирки с неговите приятели, политици, интелектуалци, холивудски актьори, като Катрин Хепбърн, Ава Гарднър, Ерол Флин, Спенсър Трейси. Според легендата, след няколко питиета там му хрумва идеята за книгата "За кого бие камбаната“. За последно Хемингуей посещава "Ла Флоридита“ през 1960 г.“