Новини Събития

Крепост пази следите на цар Петър

   
Крепост пази следите на цар Петър

Средновековната крепост Кракра, със  запазените останки очертават многоъгълна крепост се смята, че е построена по времето на хан Омуртаг (814-831г).

Археолозите откриват останки, които показват, че крепост на това място е съществувала още през VІ–Vв пр.н.е. Историята й обаче е свързана най-вече с името на болярина Кракра Пернишки – български военачалник, живял през X-XI в.

Той бил владетел на крепостта и селището Перник в началото на ХІв и на още 35 крепости в района. Пернишката крепост оказала решителна съпротива срещу византийското завоевание, устоява на две обсади (през 1004г и 1016г) и средновековният Перник не бил разрушен.

От крепостта се открива изглед към местността Кървавото. Според легендата през 1016г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Тяхната кръв обагрила местността в червено и оттам дошло името й.

Освен запазените основи на жилищни сгради, посетителите могат да различат и основите на три християнски черкви – личната черква на владетеля, голяма трикорабна базилика и една от най-ранните в християнския свят двуетажни черкви-гробници.

Тук археолозите откриват и сребърен печат на цар Петър (927–969г) – единственият намерен досега сребърен печат на владетел от това време. Според легендата именно тук царят е прекарал известно време на път за срещата си със свети Иван Рилски.

Върху крепостните стени са монтирани панорамни платформи, които предлагат на посетителите едно неповторимо преживяване – да видят целия град и околностите от птичи поглед.

През нощта в крепостта има алейно осветление. В крепостта е поставена сцена, на която се представят театрални постановки и концерти.