Заведения Новини

Вижте най-добрите ресторанти в София

   
Вижте най-добрите ресторанти в София

Колкото по-често човек се храни навън, толкова по-труден става изборът на заведение в "малка" София, където - да сме честни докрай - кулинарните жанрове са доста ограничени. И в крайна сметка се оказваме заключени между едни и същи 4-5 ресторанта, които посещаваме къде по навик, къде (и това е по-важната причина) заради риска да останем недоволни, ако ги сменим.

Затова и екип на "Капитал" и гурме списанието "Бакхус" създаде кратък списък с изпробвани заведения, групирани според няколко основни повода: за работна среща, за непретенциозно хапване или за по-специален повод. Списъкът няма претенции за изчерпателност, той отразява опита и преценката на създалия го екип. Разбира се, персоналният опит е различен за всеки и е възможно преживяванията на други да се различават от описаното. Надяваме се, не драстично. 

Къде да отидем с бизнес партньорите?


The Revolutionary Dining Room&Bar

Hyatt Regency Sofia, пл. "Васил Левски"

Не твърде отдавна именно ресторантите във висококатегорийните хотели доминираха във високия клас кухня и бяха предпочитано място за изискана вечеря или важна работна среща, в която домакинът не би искал да рискува нито с храната, нито с обслужването, нито със стила и обстановката. С две думи - говорим за стандарти.

The Revolutionary Dining Room&Bar се вписва в тази стилистика: тук се пресичат добра храна, подбрана винена листа, дискретна, приглушена обстановка и нещо, което да освежи атмосферата - откритата кухня. Макар да се води италиански, ресторантът всъщност е по-близо до модерната европейска кухня с щипка авторска визия от опитния главен готвач. 

Cookó Kitchen

В хотел Juno, ул. "Денкоглу" 40

Макар също да се намира в хотел, Cookó Kitchen e съвсем различен. Това е ресторант със свеж градски шик, който носи атмосферата на модерен и динамичен европейски град с неговите модерни градски хора. Чудесно е човек да възприема и София в тази роля. Стъклената стена, която лятно време се отваря почти напълно, свързва ресторанта със забързания живот в туристическия център на София и го прави част от него. Материалите са естествени: дърво, метал, стъкло. А кухнята е амалгама между балкански и модерни европейски ястия. В Cookó Kitchen се предлага и закуска (нещо, което се среща рядко) - както на бюфет, така и à la carte, а в неделя - и брънч.

Ресторантът в хотел Juno е с отворена кухня 

Spectrum

Грандхотел "Милениум София", бул. "Витоша" 89

Още една хотелска локация, подходяща за обяд или вечеря на високо - по-точно на 28-ия етаж на Грандхотел "Милениум София". Гледката тук е сред най-важните дадености и допълва добре модерната обстановка и фюжън менюто, което съчетава кухните на Азия и Латинска Америка. Отгоре нощна София показва по-добрите си черти. Spectrum е подходяща локация и ако гостите ви обичат да се забавляват след вечеря - често има и гост DJ, който повишава настроението. 

Bar & Bistro Quchе

Ул. "Оборище" 37

Атмосферата е важна при избора на заведения, а това важи двойно за работните срещи. Понякога те изискват стегната официална обстановка, а в други случаи - предразполагаща и неформална, за да върви разговорът леко. Quche е подходяща локация във втория случай: едновременно в идеалния център на града, но и менюто и работните часове са достатъчно гъвкави - може да започнете деня с кафе, да заложите на лек обяд или да завършите с коктейли или пенливо вино. Стилистиката на кухнята е френска, както издава и хитро измислената (и несъществуваща на езика на Волтер) дума Quché, ястията са подчертано оригинални. Продуктите тук са винаги качествени и цените го отразяват, но трудно може да бъде иначе. 

Къщата с часовника

Ул. "Московска" 15
Реклама

Ресторантът на "Московска" 15 е емблема, а къщата, в която се помещава, е построена веднага след Освобождението. Менюто не е концептуално, но покрива широк спектър от вкусове - може да откриете и гъши дроб със смокини, и печен качамак със зряло овче сирене. Имат месни специалитети на дървени въглища, морска храна и ръчно приготвена паста. Специално внимание заслужава менюто им с ракии, където по-любопитните предложения включват такива от Босна и Херцеговина или пък мастика с шафран. Цените не са като за всеки ден, но ако търсите къде да проведете важен работен обяд в по-класическа, непровокативна обстановка, "Къщата с часовника" е един солиден претендент. 

La Capannina

Пл. "Народно събрание" 9

Обслужването тук е водеща причина да се връщаме - елегантно и компетентно. Продуктите винаги са пресни и отлично сготвени, особено любима е салатата с артишок. В La Capannina обаче на пиедестал е пастата. Пробвайте тази с трюфел: носят го на масата, претеглят, настъргват колкото желаете и го теглят отново. Рибената супа също е с препоръка. Полезно е да се знае, че обстановката е класическа, формална, с дебели бели покривки, това е място за "по-тежки" срещи и преговори или за специални поводи. Цените са сред най-високите в града, но посетителят бързо си дава сметка защо. А локацията до Народното събрание и бизнес хотел InterContinental го поставя в естествена роля на място за работен обяд или вечеря.

Ресторант на годината "Бакхус" - "Ла Капанина" 

Къде да идем за по-специални поводи?
Jazu

бул. "Никола Вапцаров" 55, сграда 4 Expo 2000

Скътаният между бизнес сгради ресторант е поле за изява в посока експериментаторска кухня и премиум продукти. Тук владее философията на японския дизайн, заложен в интериора. Jazu спечели в категория "Дебют" в наградите "Ресторант на годината" за 2022 и дава сред най-положителните примери как трябва да изглежда доброто обслужване - дискретно, компетентно, бързо, внимателно и много наблюдателно. Говеждо месо wagyu, пресни стриди и омари, гибралтарски октопод, атлантически червен тон - земното кълбо е събрано в страниците на менюто. Тук често се организират специални вечери с гостуващи готвачи, както и японски чаени церемонии.

Ahora

Бул. "Никола Вапцаров" 25 А

Шеф Севда Димитрова чертае меню с оригинални краски от 2017 г. насам и твори някои от най-оригиналните ястия в България - с не по-малко неочаквани имена, изцяло оставяйки въображението да я движи. Брънчът през уикенда вече има легендарен статут сред кулинарната общност в града и се променя почти всяка седмица, но мястото си остава сред любимите за специални поводи заради уютната обстановка и черно-белия шахматен под. Ahora е многократно номиниран в конкурса "Ресторант на годината", взе приз и за категория "Винен лист и напитки" за 2022 г., а наскоро получи и забележително международно признание от Wine Spectator. Препоръчаме смело и с две ръце.

"Космос"

ул. "Лавеле" 19

Те са архитектите на гурме културата в България и от самото отваряне са познати с различния си подход - преди време беше по-скоро молекулярен, а в последните години е подчертано насочен към ферментациите. Двукратният носител на приза "Ресторант на годината" е сред (все още) малкото заведения с дегустационно меню - стандартно и вегетарианско. Работят с малки производители и практически само в "Космос" може да откриете например зеленото сирене от Черни Вит. Струва си да съчетаете менюто с коктейли, ако искате да пробвате нещо ново. Правят концептуални вечери, понякога им гостуват звездни шеф-готвачи.

Niko'las 0/360

пл. "Райко Даскалов" 3

Носители също два пъти на голямата награда "Ресторант на годината" - за 2022 и за 2017, в Niko'las авторската кухня държи постоянно високо ниво, а на особена почит са морските продукти и азиатската стилистика. Виненият листима сериозен акцент върху Балканите, винаги си струва да попитате какво актуално и охладено имат от Гърция. През лятото директно със сядането поръчваме тарама хайвер, любима ни е и гьозата със свинско и скариди. Файн дайнинг обстановката, белите покривки и деликатната атмосфера са оазис, когато искаме да се почувстваме по-близо до европейските примери за висок клас ресторантьорство. Нещо интересно: собственикът на Niko'las шеф Цветомир Николов току що отвори нов ресторант в Занзибар. Не е шега, а ние ще очакваме да видим скоро в софийското меню полъх от Индийския океан и Африка.

Soul Kitchen

ул. "Кокиче" 13

Неведнъж са били отличавани от "Бакхус" в наградите "Ресторант на годината": вече близо десетилетие изключително успешно тук показват, че един от най-добрите ресторанти в София, защо не и в България, може да е изцяло веган. Съчетанията между вкусовете и текстурите ни карат да се връщаме отново, препоръчваме да наблегнете на топлите месеци заради лятната градина, ако намерите място. Тук е непретенциозно, така че не търсете бялата покривка от предходните заведения. Кухнята има немалко препратки към ястия от Изтока, но не се ограничава до една конкретна култура, храната е разбираема и просто безупречно приготвена и подправена. Тук обичат виното и крафт бирите, така че оставете автомобила и се разходете из кв. "Лозенец". 

"Комат"

ул. "Братя Миладинови" 46

В чудесната нова бутикова резиденция DOT Sofia е и новият и може би най-модерен градски ресторант в града - подходящ е както за работна среща, така и за вкусно хапване с приятели. Архитектурно и дизайнерски "Комат" е съвременен и космополитен, със стилен минимализъм, който съчетава на бетон и тухли. Ако ви телепортират директно тук, без да знаете къде сте, спокойно може да помислите, че сте във Виена или Атина, или Копенхаген. Менюто също така се вписва в концепцията на новите модерни градски бистра: късо, семпло, с едва 4-5 предложения в основните секции, но вкусно и авторско, с елегантна и красива визия. Познатите шкембе, качамак, пататник, кьопоолу, тарама, катък ще ви изненадат в най-добрия смисъл. Горещо препоръчваме патешките сърца на въглища с картофено пюре с препържено масло и тракийски трюфел.

Къде е вкусно?


Fake French

ул. "Княз Борис I" 66

По преобладаващото мнение на модерните градски чревоугодници това е най-вкусният ресторант в София в момента. При това с добро съотношение цена - качество. Познаваме стила на собственика Владимир Тодоров и от предишното му превъплъщение като главен готвач на същото място, когато то имаше други собственици и се наричаше Bistrellо. Тук guilty pleasure съставките като маслото, богатите сосове, сирената, темпурата и т.н. не само не са отречени, но присъстват изобилно и правят ястията вкусни, вкусни, вкусни. Задоволството се допълва от качествените продукти и съчетанието на различни текстури в едно ястие - хрупкаво, кремообразно, твърдо, меко, сочно, сухо, които засищат сетивата. В добре подбрания винен лист всеки ще намери вино, което му допада.

Hamachi-ni

ул. "Георги С. Раковски" 179

Преди близо 17-18 години в квартал "Лозенец" се случи малко чудо: отвори врати Hamachi - първият висококласен японски ресторант в София, който освен с качество впечатляваше и с атмосферата си - персонал в кимона и закрита вътрешна градина в дзен стил, насред която се извисяваше голямо живо дърво. През 2016 г. се наложи ресторантът да се премести в центъра на София - вече като Hamachi-ni, с много по-модерен градски вид и вече с по-модерна японска кухня. Дори с леко залитане в посока фюжън - храната е базирана на японски комбинации от продукти, но е презентирана по съвременен европейски начин. Но сушито остава най-доброто в града.

Макар и малък, ресторантът е стилен и е предпочитано място и за работен обяд или вечеря в по-тесен кръг. Особено ако бизнес партньорите ви имат високи изисквания за диетата си и продуктите си - тук не се използва бяло брашно, а употребата на мляко, млечни продукти и захар е сведена до минимум. Трайните продукти (като сосове и др.) са оригинални японски, пресните продукти са от малки ферми, които ги отглеждат чисто.

DARO

ул. "Ангел Кънчев" 20

Бистро - това е най-краткият начин да опишем концепцията на Дарин Стойков, който след 6 години на печива предприе сериозен ремонт и преди година преотвори вече като ресторант с вкусни и лесно разбираеми ястия. Менюто спазва сезонност, на 3 месеца се обновява поне частично и е сбито, но има достатъчно разнообразие: месни и безмесни, има и за десерт. Виненият лист е с бутикови български изби, изключение прави просекото (за "Мимоза", как иначе). Това е непретенциозно бистро за бърз, но задоволителен обяд или вечеря, в приятна градска обстановка в центъра на София. Точка. 

Manzo

ул. "Раковски" 193

Manzo е мястото, където отиваме, когато ни се дояде хубав, сочен, качествен говежди стек. Въпреки че в менюто има и пица и паста, както и шницели и бургери, този италиански ресторант си спечели слава именно с доброто си говеждо месо. То е с различен произход - Уругвай, Аржентина или Италия, има разнообразни видове стекове от различни части на животното (т.нар. cuts), могат да са зрели или не, по-малки и по-големи. Обстановката е приятна и напомня нюйоркско бистро.

Зад Manzo соти екипът, познат от Il Teatro и Forno Cipollini - също така препоръчани места, ако искате да заложите на вкусна паста или пица.

"Слънце и Луна"

ул. "6 септември" 9 (Малките пет кьошета)

От години "Слънце и Луна" е глътка въздух за почитателите на вегетарианската и веганската диета или просто на по-леките ястия. Заведението е в центъра на града, с чудесна обстановка и интересна кухня - има немалко препратки към индийската и азиатската храна, но предлага и пица с безглутенов блат, паста, салати и супи. Почти задължително е да се пробва алтернативата на шкембе чорба с гъба кладница. Десертите също като цяло са без грешка. Обслужването на моменти е по-бавно, но донякъде това се обяснява с всъщност големия капацитет - имат два етажа (горещо препоръчваме долния, който извиква асоциации с Мароко), а през лятото - и немалко маси навън. 

Unica

бул. "Цар Освободител" 8А

Unicа е сред по-новите ресторанти в столицата в сякаш безграничната вече категория на италианските ресторанти. Тук може да проведете и работен обяд, защото обстановката носи нужния стил, без да натоварва с очаквания, защо не и по-сериозна вечеря. Храната е вкусна, обслужването - прецизно (уви, рядкост в града) и отличителна елегантна атмосфера, разделена на три зали, всяка с различно усещане. Менюто е успешно авторско съчетание между италианска и българска кухня. Бисът от разядки е задължителен и съвсем подходящ за споделяне. Има пица на пещ, паста, както и интересни основни ястия - месни, рибни и растителни. Виненият лист също не трябва да бъде пропуснат, имат вино на чаша.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати