Новини Събития

Мадарският конник е посетен от над 60 500 туристи

   
Мадарският конник е посетен от над 60 500 туристи

Общо 130 902 души са посетители обектите от структурата на Регионалния исторически музей (РИМ) в Шумен през 2023 г. Броят им е с 16 процента повече спрямо предходната година. Това съобщават от музея на страницата си в една от социалните мрежи.

Най-посещаваната забележителност в Шуменско и през 2023 г. е Националният историко-археологически резерват "Мадара", разгледан през годината от 60 567 души. От музея отчитат ръст на посещенията в резервата с 16 процента спрямо предходната година, както и увеличение на туристите в Националния историко-археологически резерват "Плиска" със 17 на сто спрямо 2022 г. Старините в първата българска столица през миналата година са разгледани от 40 875 души. Увеличение на посетителите на годишна база с 14 на сто се отчита и на Шуменската крепост, която е посетена от 16 606 туристи през миналата година.

Обектът с най-голямо регистрирано увеличение на посещенията на годишна база е комплекс "Авшарян" в Шумен. Гостите на временната експозиция "Градски бит - края на ХІХ - 30-те години на ХХ век" са близо три пъти повече в сравнение с 2022 г. Значително са нараснали и визитите в други две градски експозиции, в къщите - музеи "Лайош Кошут" и "Добри Войников", съответно с 60 и 28 процента. С над 10 на сто се е увеличил и броят на жителите и гостите на града, посетили централната експозиция на РИМ - Шумен, отчитат от музея.

На 29 юни 2008 г., след проведена национална анкета, Мадарският конник е обявен за глобален символ на България. Той е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Представлява изсечен през VIII в. барелеф на 23 метра височина от основата на отвесна скала. Изобразява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. Размерите му са 3,1 метра (ширина) и 2,6 метра (височина). През 1979 г. на сесията на Комитета за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО, състояла се в гр. Луксор, Египет, Мадарският конник е включен в Списъка на световното културно и природно наследство.