Новини Събития

Най-голямата естествена ледена пързалка в света отвори отново

   
Най-голямата естествена ледена пързалка в света отвори отново

Популярният канал Ридо в Канада, който е най-голямата естествена пързалка в света, отвори отново за първи път от две години насам, информира Reuters. Дългият 7.8 километра канал, който отваря за първи път преди повече от 50 години, е част от културното наследство на ЮНЕСКО в канадската столица Отава и също така е основна атракция за желаещите да се пързалят с кънки на открито по време на много студените зими в Канада. Каналът за първи път не беше отворен за пързаляне през миналия сезон в началото на 2023 г. заради липсата на лед, обявиха тогава от Националната столична комисия (NCC), която поддържа пързалката, посочвайки като причина меката зима, причинена от климатичните промени.

"Нашият екип научи много от предизвикателствата, с които се сблъскахме миналата година и предприехме мерки, подпомогнати и от по-сезонните температури, за да отворим пързалката тази година," заяви главният изпълнителен директор на NCC Тоби Нюсбаум.

"За желаещите да се пързалят ще бъде отворена отсечка с дължина 1.9 километра между моста Претория и Банк Стрийт," обявиха от NCC.

От NCC бяха заявили преди това, че пързалката може да отвори, само ако ледът е с дебелина най-малко 30 см, за което трябва да има между 10 и 14 последователни дни с температури между минус 10 и минус 20 градуса по Целзий.

От NCC и Съвета по стандартите на Канада са възложили изготвянето на оценка на рисковете от изменението на климата, за да разберат въздействието върху пързалката.

При сценария с умерени емисии "NCC би трябвало да се подготви за сезони с по-малко от 40 дни за пързаляне през приблизително 50% от времето," се казва в оценката.