Новини Събития

Останки от древна римска триумфална арка откриха в Сърбия

   
Останки от древна римска триумфална арка откриха в Сърбия

Изложени на лют студ и вятър, археолози в Сърбия изследват мястото на древна римска триумфална арка - една от малкото на Балканите, която датира от трети век. Руината е открита през декември на мястото на Виминациум - римски град близо до сръбския Костолац, на 70 километра източно от Белград, съобщава CNN.

Според водещия археолог Миомир Корац, откритието е направено по време на разкопки на главната улица на Виминациум - столицата на римската провинция Мизия.

„Това е първата подобна триумфална арка в тази област... Тя може да се датира от първите десетилетия на трети век от н.е.“, казва Корац пред Reuters.

Виминациум е древен римски град с население от 45 000 души с хиподрум, укрепления, форум, дворец, храмове, амфитеатър, акведукти, бани и работилници. Съществувал е между първи и шести век.

„Когато открихме квадратни фундаментни отпечатъци, направени от масивни варовикови парчета... нямаше съмнение, че това е триумфална арка“, пояснява Корач. Фрагмент от мраморна плоча с букви, четящи се като CAES/ANTO, предполага, че арката е посветена на император Марк Аврелий Антонин, известен като Каракала, властвал от 198 до 217 г. сл. Хр. Смята се, че Каракала е издигнат за император във Виминациум, смята археологът Младен Йовичич.

„Надяваме се да намерим още парчета... Намерихме една фино изработена колона, греди, но бихме искали да намерим още от надписа върху арката“, допълва той.

Разкопките на Виминациум стартират през 1882 г., но археолозите изчисляват, че са разкрили само 5% от обекта, чиято площ, според тях, е 450 хектара - по-голям от Сентръл парк в Ню Йорк, като е необичайно, че не е погребан под модерен град.

Откритията досега включват два римски кораба, златни плочки, монети, скулптури от нефрит, религиозни предмети, мозайки, фрески, оръжия и останки от три мамута.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати