Новини Транспорт

Alaska Airlines може да загуби 150 млн. долара след спрените полети с Боинг 737

   
Alaska Airlines може да загуби 150 млн. долара след спрените полети с Боинг 737

Alaska Airlines съобщава, че е изправена пред загуба от 150 млн. долара след драматичното избухване на панел във въздуха на един от самолетите й този месец. Инцидентът на 5 януари със самолет Boeing 737 Max 9 стресна пътниците и накара Федералната авиационна администрация (FAA) да спре 171 самолета с подобен дизайн. Вследствие на инцидента Аляска трябваше да отмени повече от 3000 полета. Компанията заяви, че очаква нормализиране на броя на полетите до началото на следващия месец.

Тя обаче предупреди, че през следващите месеци растежът ще бъде по-нисък от очаквания, тъй като доставките на нови самолети Boeing вероятно ще се забавят. На 24 януари FAA заяви, че спрените самолети Boeing могат да се върнат в експлоатация, ако са били инспектирани. Но производството на Boeing е ограничено, докато FAA разследва производството му. Проблемите в компанията, един от двата най-големи производители на самолети в света, сега се разпространяват и в останалата част от индустрията.

United Airlines, друг голям клиент на 737 Max 9, заяви по-рано тази седмица, че се подготвя за забавяне на доставките и търси алтернативи на Boeing, докато планира поръчките на самолети. Компанията предупреди инвеститорите, че ще загуби пари през първото тримесечие поради инцидента. Ръководителите на Southwest и American, които също отчитат печалби тази седмица, също повториха опасенията за забавени самолети и разочарованието от Boeing.

„Боинг трябва да си събере багажа“, заяви главният изпълнителен директор на American Airlines Робърт Исом. От своя страна Boeing се извини за прекъсването и обеща да работи прозрачно и в сътрудничество с регулаторните органи. През последните години Боинг се бори с поредица от по-малки производствени проблеми, като същевременно се опитва да поправи репутацията си след фаталните инциденти през 2018 и 2019 г. - включващи различна версия на 737 Max - при които загинаха 346 души.