Събития

Повече от 1000 деца дадоха началото на Сурва в Перник

   
Повече от 1000 деца дадоха началото на Сурва в Перник

Първият фестивален ден на 30-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2024 започна с празнично настроение и цветове. Близо 1100 маскирани ученици от пернишките училища изпълниха центъра на града, който се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле "Сурвакариада". Фестивалът "Сурва" се организира от Община Перник и фондация "Култура Перник", с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Децата и младежите, участници в "Сурвакариада", ще се оценяват от отделно жури с председател етнохоролът Милчо Георгиев. Той коментира, че това е второто издание на проявата, което е със състезателен характер.

Най-добре представилите се сурвакарски формации от учащи ще бъдат наградени със златен, сребърен и бронзов "Глагорец". Голяма част от учениците ще дефилират и в останалите дни на фестивала "Сурва" с групите на села от региона.

Официалната церемония по откриването на фестивала ще е довечера от 18:00 ч. с грандиозен спектакъл и със специални изненади.

По време на трите празнични дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена отопляема зона за забавления и събития, където след откриването на "Сурва" двама известни диджей ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски клубни парчета.

През съботния и неделния ден в Мемориала също се очакват множество атракции и активности. Сред тях са интерактивни игри и анимации за деца и родители, както и съвместен фолклорен концерт с участието на танцов клуб "Калина" Брезник, фолклорна формация "Ритмика" Благоевград и "Виво Монтана".

 
 
 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати