Новини Събития

Япония се готви за по-ранен цъфтеж на сакурите

   
Япония се готви за по-ранен цъфтеж на сакурите

Нашите ширини може и да са сковани от зимния студ, но Япония се е устремила право напред към пролетта с прогнозите кога тази година страната ще се окъпе в нейните прочути черешови цветове.

Добрата новина е, че през 2024 г. дърветата сакура, или познати още като японска вишна, се очаква да цъфнат по-рано от обичайното.

Японската метеорологична служба прогнозира, че сакура се очаква да започнат да цъфтят около Токио на 23 март, като най-обилният цъфтеж се очертава около 30 март.

По-на юг - в префектура Кочи, пъпките се очаква да се превърнат в цвят около 18 март, а на север в Хокайдо туристите могат да очакват този процес да започне около 2 май.

В Киото хората пък японските вишни ще цъфнат около 23 март, а в пълния си блясък те ще бъдат в началото на април.

Датите за Западна и Източна Япония, отбелязва The Japan Times, са малко по-ранни от обичайното поради по-високите от нормалното температури през ноември и декември. Изменението на климата, според метеорологичната служба, води до по-ранен и по-трудно предвидим цъфтеж.

Що се отнася до това колко дълго се очаква да са покрити дърветата с цвят, туристическият сайт Live Japan обяснява, че цветчетата обикновено остават на клона около две седмици - от отварянето си до пиковия цъфтеж, в зависимост от температурите и времето през сезона.

Трябва да се отбележи, че посочените дати може и вероятно ще бъдат ревизирани няколко пъти до деня на очаквания цъфтеж. Според Japan Times, през 2023 г. метеорологичните експерти са преразгледали прогнозата си 13 пъти.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати