Новини Събития

Япония се готви за по-ранен цъфтеж на сакурите

   
Япония се готви за по-ранен цъфтеж на сакурите

Нашите ширини може и да са сковани от зимния студ, но Япония се е устремила право напред към пролетта с прогнозите кога тази година страната ще се окъпе в нейните прочути черешови цветове.

Добрата новина е, че през 2024 г. дърветата сакура, или познати още като японска вишна, се очаква да цъфнат по-рано от обичайното.

Японската метеорологична служба прогнозира, че сакура се очаква да започнат да цъфтят около Токио на 23 март, като най-обилният цъфтеж се очертава около 30 март.

По-на юг - в префектура Кочи, пъпките се очаква да се превърнат в цвят около 18 март, а на север в Хокайдо туристите могат да очакват този процес да започне около 2 май.

В Киото хората пък японските вишни ще цъфнат около 23 март, а в пълния си блясък те ще бъдат в началото на април.

Датите за Западна и Източна Япония, отбелязва The Japan Times, са малко по-ранни от обичайното поради по-високите от нормалното температури през ноември и декември. Изменението на климата, според метеорологичната служба, води до по-ранен и по-трудно предвидим цъфтеж.

Що се отнася до това колко дълго се очаква да са покрити дърветата с цвят, туристическият сайт Live Japan обяснява, че цветчетата обикновено остават на клона около две седмици - от отварянето си до пиковия цъфтеж, в зависимост от температурите и времето през сезона.

Трябва да се отбележи, че посочените дати може и вероятно ще бъдат ревизирани няколко пъти до деня на очаквания цъфтеж. Според Japan Times, през 2023 г. метеорологичните експерти са преразгледали прогнозата си 13 пъти.