Новини Събития

Пукет ще се развива като дестинация за дигитални номади през 2024 г.

   
Пукет ще се развива като дестинация за дигитални номади през 2024 г.

Aко има страна, към която дигиталните номади се насочват масово тази година, това е Тайланд.

Тропическото бижу в Югоизточна Азия е известно с екзотичните си плажове, спокоен начин на живот и уникални традиции.

Местните хора са дружелюбни, времето е топло през цялата година, а културното богатство е само още един плюс.

Но това са общоизвестни факти, които всички знаят.

Има обаче един остров, който притежава нещо повече, за да гарантира, че номадите ще се чувстват добре дошли, и който, за разлика от други азиатски горещи точки, не добавя визови пречки – напротив.

През 2024 г. Пукет ще се стреми да се превърне в най-предпочитаната дестинация за "работна ваканция", оспорвайки десетилетната хегемония на Бали, пишe Travel Off Path.

През годините Пукет може и да се е сдобил репутация на столица на партитата в Тайланд и място за бягство през уикенда заради бурния нощен живот и оживената социална сцена, но той може да предложи много повече на дългосрочните посетители.

Като начало, това е не само остров (най-големият в Тайланд), но и провинция, включваща основната суша и 32 по-малки острова. Там има всичко – от свръхразвити туристически зони до диви местности с девствена природа.

Ако сте общителен тип, който обича да е сред съмишленици, да се намира на кратко разстояние от магазини и удобни за работа кафенета, и да има много възможности за забавление след залез слънце, град Пукет е мястото, където трябва да се установите.

Мултикултурната столица на провинцията, в която живеят значително китайско малцинство и нарастваща общност от западни емигранти, е известна най-вече с изобилието от места за работа в екип и живописния си стар град със сгради, вдъхновени от португалския стил.

Искате ли да избегнете тълпите туристи?

Тогава изберете Ката, спокойно плажно градче, оградено от буйна растителност, или може би Кох Яо Яй, по-малко известен остров на 20 минути с лодка от Пукет, на който има ограничен брой хотели и къщи за гости.

Разбира се, величествената природа на Пукет е магнит за избягалите от големия град: независимо дали става въпрос за белите пясъчни плажове в Phi Phi, или туристическите пътеки, водещи дълбоко в сърцето на джунглата Khao Phra Teaw, номадите имат много атракции за свободното време.

Според предишни посетители, работили дистанционно от острова, той е благоприятен за бюджета - необходими са средно 1 874 долара на месец, което е по-скъпо от други дестинации в Тайланд, като Чианг Май, но е по-евтино от средните цени на Запад.

Гостите на Пукет се радват на бърз интернет, по-точно 59 Mbps, въпреки че може да варира в зависимост от това къде в провинцията са отседнали. Услугата е по-стабилна и надеждна в по-големите населени места като град Пукет, Чалонг или Патонг.

Пукет е и отлична парти локация с многобройните си барове и разнообразни атракции за възрастни, да не говорим за нивото на безопасност, оценено от номадите като "добро": насилие и престъпления на практика няма, а освен случайните джебчийски кражби, чужденците не се притесняват за сигурността си.

Температурата е още един бонус: с изключение на сезона на мусоните, който води до обилни валежи между юли и октомври, има вероятност да бъдете посрещнати с дълги часове слънчево греене всеки ден на "workcation" в Пукет.

Властите на Пукет ви искат за по-дълго, затова обявиха онлайн програма за удължаване на визите, насочена към посетители, които смятат да останат за повече от 30 дни.

В Тайланд съществува виза за дигитални номади (DNV), за която те могат да кандидатстват, когато решат да пребивават в страната в дългосрочен план, но по-голямата част от тях са хора, които е малко вероятно да останат на едно място за повече от три месеца.

Дори и тогава, 30 дни едва ли са достатъчни за опознаване на всичко, особено за райските островчета и девствени архипелази в открито море.

И все пак, понеже издаването на DNV може да е сложен процес за кандидатите, новата платформа E-Extension позволява те да подават документите си и да насрочват срещи онлайн, за да се явяват пред властите едва когато дойде време да получат печат за удължаване на визата. Това обикновено им дава право на още 30 дни престой в Тайланд.