Новини Събития

Възстановяват външната облицовка на една от пирамидите в Гиза

   
Възстановяват външната облицовка на една от пирамидите в Гиза

Най-малката от трите пирамиди в Гиза - пирамидата на Микерин, ще бъде възстановена в оригиналния ѝ вид от египетско-японска археологическа експедиция, съобщи онлайн изданието "Иджиптшън стрийтс".

Амбициозният проект, който се очаква да продължи три години, е ръководен от генералния секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири и известния японски египтолог и президент на Международния университет Хигаши Нипон д-р Сакужи Йошимура.

Първоначално учените ще изследват падналите блокове от външната облицовка на пирамидата с технологии като фотограметрия и лазерно сканиране, а крайната цел е да ги поставят обратно на фасадата на хилядолетната постройка.

Пирамидата на Микерин или Менкаур е най-ниската от трите пирамиди на платото в Гиза. Тя е построена най-късно и е била гробница на Микерин - петия фараон от Четвъртата династия на Древен Египет, управлявал между около 2575 и 2465 г. пр.н.е. Във вътрешността й е бил открит черния каменен саркофаг на владетеля, но е бил изгубен при превозването му по море до Англия през 1838 г.