Анализи

Министерство на туризма вече се подготвя за летния сезон

   
Министерство на туризма вече се подготвя за летния сезон

Министърът на туризма Зарица Динкова и областните управители на Бургас и Варна - Пламен Янев и Адрияна Андреева и инж. Веселин Димитров от областната управа в Добрич, обсъдиха подготовката на летен сезон 2024, съобщиха от министерството. Областните управители подчертаха, че едно от основните предизвикателства пред тях е безопасността и чистотата на плажовете, които са останали без концесионер, и според закона те трябва да бъдат поддържани от областната управа.

Именно поради тази причина министър Динкова пое ангажимент пред областните управители те да бъдат своевременно уведомени кои плажове в техните области ще останат без концесионер през летните месеци на 2024 г. Целта е те да бъдат обезпечени с водни спасители възможно най-бързо.

Министърът на туризма подчерта, че ранната подготовка за летния сезон е от ключово значение, затова е изпратила покана за среща към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите. На срещата, която ще бъде под патронажа на премиера Николай Денков, ще бъдат обсъдени възможните решения на дълго трупани проблеми свързани с инфраструктурата, водоснабдяването, командироването на медицински и полицейски служители в пика на летния сезон.

Ранната подготовка и реформите, които Министерството на туризма предприе са от ключово значение за успешен летен сезон, подчерта Зарица Динкова. "Изключително съм щастлива, че "Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в Република България" стартира отлично. Вярвам че благодарение на нея, общите ни усилия и активното участие както на изпълнителната, така и на местната власт, тази година ще се поздравим с успешен летен сезон и повече туристи", допълни още министър Динкова.

През първата половина на януари, сред целите на посещението на министър Динкова в Бургас бе обсъждане на проблеми, които могат да бъдат решени още преди началото на летния туристически сезон по Южното Черноморие. Сред належащите, които кметове на крайморски общини са поставили пред министъра, са тези, свързани с водоснабдяването през летните месеци и натовареността на пътната инфраструктура. Акцент в подготовката на летния сезон през тази година отново трябва да бъде и предлагането на здравни услуги в морските ни курорти от изнесени екипи от столицата. Предстои ново обсъждане на възможностите за командирова на медицински екипи с министъра на здравеопазването, стана известно от думите на Динкова по време на визитата й в Бургас.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати